OVA SAMONIKLA BILJKA JE STO PUTA MOĆNIJA OD BELOG LUKA: Koriste je u narodnoj medicini, evo koje BOLESTI LEČI
Sremuš, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJU

OVA SAMONIKLA BILJKA JE STO PUTA MOĆNIJA OD BELOG LUKA: Koriste je u narodnoj medicini, evo koje BOLESTI LEČI

U narodnoj medicini smatra se biljkom koja ima jača svojstva od belog luka, a pritom mu daju prednosti jer raste samoniklo i nije tretiran pesticidima

Objavljeno:

Samonikla biljka, koja uglavnom raste na višim planinama, ima specifičan miris i ukus, a zahvaljujući svojim sjajnim i moćnim prirodnim svojstvima, u poslednje vreme ga sve više ima na pijacama i u marketima.

Sremuš je u našem narodu poznat i kao medveđi, šumski ili divlji luk, koji je u aprilu počeo svoju sezonu cvetanja, ima izraženu nutritivnu vrednost i intezivan miris koji podseća na beli luk.

Divlji luk obiluje vitaminom C, alicinom, alisulfidom, mineralnim materijama, sumpornim jedinjenjima, karotinom. U narodnoj medicini smatra se biljkom koja ima jača svojstva od belog luka, a pritom mu daju prednosti jer raste samoniklo i nije tretiran pesticidima.

Sremuš
foto: RINA

Prikuplja se od davnina, a i danas ga ljubitelji prirode i izletnici rado beru kad naiđu na njega, ali oprezno - morate imati potrebno predznanje kako ga ne bi pomešavli sa identičnim samoniklim vrstama, od kojih su mnoge otrovne poput đurđevka i mrazovca.

Mladi listovi sremuša beru se na proleće - tokom aprila i maja i preporučuje se da se konzumiraju sveži. Lukovice sremuša se pak beru krajem leta ili na jesen, posle cvatnje.

Postoje brojna korisna svojstva ove biljke, a između ostalog utiče na bolje pamćenje i koncentraciju, blagotvorno deluje kod respiratornih i kardiovaskularnih tegoba, pomaže kod nesanice i vrtoglavice, snižava krvni pritisak.

Ima široku primenu i u gastronomiji, a odličan je izbor za različite soseve, salate, umake.

02:48

OVA BILJKA JE UBEDLJIVO NAJBOLJA ZA FARBANJE JAJA! Ima je svuda po Beogradu, a prepoznaje se tako što se lepi za odeću

(Espreso/Informer/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.