TRI GODINE JE SVAKO JUTRO JELA GRČKI JOGURT: Kad je videla šta se desilo NIJE MOGLA DA DOĐE SEBI odmah DIGLA UZBUNU
Grčki jogurt, Foto: Printscreen/youtube/Gözde Yemek Tarifleri

pažnja

TRI GODINE JE SVAKO JUTRO JELA GRČKI JOGURT: Kad je videla šta se desilo NIJE MOGLA DA DOĐE SEBI odmah DIGLA UZBUNU

Danas sam prevazišla to, a čak i nakon završetka dijete, jedem grčki jogurt skoro svakog dana, duže od tri godine.

Objavljeno: 10:51h

Irene Koltrinari, autorka koja piše za Vogue, otkriva svoju dijetu baziranu na grčkom jogurtu, ali i njegove benefite i zanimljive recepte koje možete jesti s uživanjem.

Njen tekst objavljen koji je objavio Vogue prenosimo u celosti:

Prvi put kada sam probala grčki jogurt, pomislila sam da uopšte nema ukus kao dijetalna hrana. To se desilo jednog toplog majskog popodneva, a ja sam ga pomešala sa jagodama. Bilo je to jedno od prvih ispitivanja „režima ishrane“, i sećam se da sam mislila da ta kombinacija i nije tako loša. U toj kremastosti ponovo sam pronašla teksturu sladoleda, ali mi je kiselina od ove verzije bez masti izazvala mučninu, za razliku od slatkih i kremastih, ali zašećerenih jogurta na koje sam navikla.

Danas sam prevazišla to, a čak i nakon završetka dijete, jedem grčki jogurt skoro svakog dana, duže od tri godine. Jer, čak iako se smatra hranom za mršavljenje, grčki jogurt takođe može biti ukusna užina. Mada, mnogi ljudi ga preziru, delom zato što ne znaju njegove različite benefite.

Koje su različite vrste grčkog jogurta?

Kao rezultat procesa pretvaranja mleka u jogurt, grčki jogurt se suočava sa još jednim korakom fermentacije i još jednim korakom filtracije u odnosu na obični jogurt, zbog čega je gušći i kremastiji. U stvari, za proizvodnju je potrebno više mleka i ono sadrži manje vode, ali više hranljivih materija. U originalnoj, manje filtriranoj verziji, ceo grčki jogurt ima najviše masti, sadrži oko 9 grama na 100, radi većeg unosa kalorija, ali i jačeg osećaja sitosti tokom vremena (zbog uravnoteženog odnosa masti i proteina), a pored svega toga ima i intezivniji ukus, koji se gubi kako se kalorije smanjuju, odnosno u verzijama 5% ili 2% masti. Grčki jogurt sa 0% masti, iako najpopularniji zbog niskog nivoa kalorija, ima ukus više kao krem sir nego jogurt.

Koje su prednosti grčkog jogurta?

Jogurt
foto: Julija Petrovskaja / Panthermedia / Profimedia

Benefiti grčkog jogurta se uglavnom povezuju sa visokim sadržajem biodostupnih, odnosno gotovih proteina za održavanje čiste telesne mase, ali i sa niskim (ako ne i odsutnim) sadržajem šećera i laktoze, zbog čega ga mogu konzumirati i oni koji su dijabetičari i alergični na mlečne proizvode. Probiotici, poznati i kao bakterije mlečne kiseline, u njemu doprinose ravnoteži crevne flore, olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, uravnotežuju metabolizam, a takođe smanjuju nadimanje stomaka. Grčki jogurt ima visoku koncentraciju minerala, uključujući kalcijum, ali i vitamine B rastvorljive u vodi i vitamin A (retinol), takođe aminokiselinu leucin, koja povećava osećaj sitosti i smanjuje potrebu za kontinuiranim grickanjem, što čini ovo jogurt pogodan za mršavljenje, ali i za one koji imaju gust raspored i žele da ostanu siti što je duže moguće.

Zašto grčki jogurt za doručak smanjuje napade gladi

Kada se jede ujutru, grčki jogurt obezbeđuje unos proteina od samog početka dana i održava nivo šećera u krvi na niskom nivou. Metabolizam radi drugačije kada započinjete dan grčkim jogurtom, nego kada uz doručak uzmete kapućino i kroasan, odnosno hranu bogatu složenim šećerima koja umara telo i čini da energija i pažnja padnu kada su vam zaista potrebne. Grčki jogurt je ključ za izbalansiran doručak pun proteina, jer u njemu možete pronaći kremasti ukus poput onog u kapućinu, ali izbacujete šećere koji izazivaju porast glikemije. Lično, pošto sam prestala da se držim dijeta i nastavila da isprobavam nove kombinacije mešajući žitarice, voće, masti poput prirodnog putera od orašastih plodova, čak i dodajući poneki kolačić tu i tamo, malo za proždrljivost, malo za dekoraciju, nisam više gladna 1 sat posle doručka, i konačno sam shvatila šta znači kada govorimo o bioraspoloživoj hrani, odnosno lako svarljivoj za telo.

Grčki jogurt je nastao kao bogata i izuzetno raznovrsna namirnica, zbog čega se mora poznavati, testirati i isprobavati u svim verzijama pre nego što se odluči u kojom meri je dozvoljen u kulinarstvu, da jela ne bi postala previše kisela.

U slatkoj verziji, tradicionalni recept ostaje broj jedan, kako zbog ukusa, tako i zbog jednostavnosti: grčki jogut preliven medom uz nekoliko orašastih plodova predstavlja pravi desert bez previše šećera, ali sa slatkim i prijatnim ukusom. Kombinovanje džema, čokolade i naravno voća svih vrsta, od jagoda i bobičastog voća, do tropskog poput manga i papaje odlična je ideja za dobitnu slatku kombinaciju. Ili pripremite slatki smoothie sa svim pomenutim sastojcima.

Što se tiče slane verzije, grčki jogurt je savršena osnova za sosove sa svežim ili ljutim začinima, poput onog iz bliskoistočnih zemalja napravljen od jogurta (takođe grčkog), soli, nane, limuna i ulja. Tu su takođe umaci, koji se prave mešanjem grčkog jogurta, seckanog spanaća, belog luka, limuna i šafrana. Grčki jogurt je odličan sastojak koji se može dodati u omlet i u slatka i slana testa i na taj način ćete zameniti deo putera i jaja, ali održati sunđerastu smesu, potrebnu za palačinke ili đevreke.

02:27

SNAJKA SPREMALA MLINCE PRVI PUT, PA ODUŠEVILA SEKU

(Espreso/Zadovoljna.nova/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.