OVAJ SIMPTOM SRČANOG UDARA SE VIDI NA OČIMA: Možete ga primetiti u OGLEDALU, Dejan Milojević PREMINUO OD NJEGA
Dejan Milojević, Foto: Starsport©

PAŽNJA

OVAJ SIMPTOM SRČANOG UDARA SE VIDI NA OČIMA: Možete ga primetiti u OGLEDALU, Dejan Milojević PREMINUO OD NJEGA

Neki su vidljivi samo vašem oftalmologu, a neke možete uočiti u ogledalu.

Objavljeno:

Očni hirurg dr Odri Taj otkrila je da postoje tri važna znaka koja možemo da uočimo na očima, a na koje treba obratiti pažnju.

„Da li ste znali da vam pregled oka može reći više od zdravlja oka i vida? Otkriću vam na koje znakove u očima i oko njih treba da pazite. Neki su vidljivi samo vašem oftalmologu, a neke možete uočiti u ogledalu. Oni mogu biti pokazatelji rizika od srčanih ili vaskularnih bolesti“, rekla je dr Tai, prenosi Express.

Ta tri znaka su: žute kvrge oko očiju, pulsirajuće zenice i promene na mrežnjači.

Žute kvržice oko očiju

Žute kvržice oko očiju su medicinski poznate kao ksantelazma. Oni su simptom visokog holesterola, stanja koje može povećati rizik od hitnih medicinskih stanja kao što su srčani udar i moždani udar.

„Ove žute izbočine su uzrokovane holesterolom koji se može pojaviti kako starimo. Često se vide na ili oko očnih kapaka, a mogu biti posebno istaknute prema centru lica. Ove žute izbočine ne utiču na vid i nisu bolne“, objasnila je dr Tai, pa dodala:

„Međutim, oni su važni jer ako primetite žute izbočine oko očiju, možda imate visoke nivoe triglicerida ili LDL holesterola u krvi, a to bi čak moglo biti znak da imate genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalni nivoi lipida kao što je porodična hiperholesterolemija, koja je genetski uzrok visokog LDL holesterola“.

Ako imate žute čvorove, nema potrebe za panikom. Otprilike polovina ljudi koji ih imaju ima normalan nivo lipida. Ali ako imate, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ili kardiologom i uradite test krvi za holesterol i trigliceride koji se zove lipid profil.

Pulsirajuće zenice

Oči, Oko
foto: Profimedia

Ako vam se zenice šire sa otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska.

„Krv se ispumpava iz srca kroz ventil koji se zove aortni zalistak. Ako se ne zatvori čvrsto, deo krvi curi nazad u srce. Ovo uzrokuje veću razliku od normalne između vašeg krvnog pritiska kada vaše srce steže se i vaš krvni pritisak kada vam srce kuca. opušta se“, objasnila je dr Tai.

Kada se srce skuplja, zenica se smanjuje, a kada se srce opušta, zenica se širi.

Medicinski izraz za ovo je Landolfijev znak. Ako primetite da vam zenice pulsiraju, odmah se obratite lekaru ili kardiologu. Međutim, ako niste sigurni, možete se obratiti i svom oftalmologu koji će vam pomoći da utvrdite da li imate pulsirajuće zenice.

Promene na mrežnjači

Ovaj simptom može da vidi samo vaš oftalmolog jer ga ne možete videti u ogledalu. To može biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, glavnog faktora rizika za srčana oboljenja.

„Zbog toga je toliko važno da redovno idete na preglede očiju, posebno ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo kakve faktore rizika za bolesti srca ili krvnih sudova“, rekao je dr Tai.

„Možda će oftalmolog otkriti rano oštećenje sitnih krvnih sudova na mrežnjači u zadnjem delu oka. Ovo oštećenje može biti znak dijabetesa ili visokog krvnog pritiska i može pomoći u predviđanju rizika od srčanih bolesti ili bolesti krvnih sudova ako imate nedijagnostikovanog dijabetesa“, istakla je doktorka.

Podsetimo, srpski košarkaški trener Dejan Milojević preminuo je u 47. godini života od posledica srčanog udara.

01:11

KARLEUŠA IMALA INFARKT PLUĆA! Pevačica progovorila o paklu kroz koji je prošla: Bila sam vezana za krevet u BOLNICI

(Espreso/Blic žena/Iris Krdžić/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.