STARINSKI RECEPT ZA ČOKOLADNU POSNU TORTU KOJA: Kremasta fantazija za celu porodicu tokom Uskršnjeg posta - topi se
Čokoladna torta, Foto: Printscreen YouTube/Lecker mit Sophie Mayer

savršen ukus i tekstura

STARINSKI RECEPT ZA ČOKOLADNU POSNU TORTU KOJA: Kremasta fantazija za celu porodicu tokom Uskršnjeg posta - topi se

Idealna poslastica u toku Uskršnjeg posta

Objavljeno:

Posna čokoladna torta se pravi bez mleka i jaja, i sa biljnim puterom i džemom. Ova posna čokoladna torta je prekrivena prelepim svilenkastim prelivom. Evo kako se pravi posna čokoladna torta!

Sastojci:

300 ml nezaslađenog sojinog mleka

1 kašika mlevenih čia semenki

1 kašika limunovog soka

1 kašičica instant kafe u prahu

2 kašičice ekstrakta vanile

150 g veganskog putera, otopljenog

175 g šećera

35 g kakao praha

300 g brašna

1 prašak za pecivo

Za preliv:

200 g crne čokolade

biljna pavlaka za kuvanje

džem od šljiva

Za fil:

90 g veganskog putera

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika nezaslađenog sojinog mleka

2 1⁄2 kašike kakaoa, prosejanog

180 g šećera u prahu, prosejanog

6 kašika džema od šljiva

Recept za posnu čokoladnu tortu

Zagrejte rernu

Za posnu čokoladnu tortu zagrejte rernu na 160°C. Obložite dno i stranice kalupa za torte papirom za pečenje. U velikom vrču umutite sojino mleko, čiju, limunov sok, kafu u prahu, vanilu i otopljeni biljni puter. Ostavite na stranu 5 minuta. Prosejte šećer, kakao i brašno u veliku činiju. Sipajte mokru smesu, umutite dok ne postane glatka, pa kašikom sipajte u pripremljen pleh. Pecite 45 minuta, a zatim pokrijte folijom i pecite 25-30 minuta dok ne postane elastičan na dodir i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Prebacite na rešetku za hlađenje na sat vremena, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite preliv i fil

Za preliv torte stavite sve sastojke poput džema od šljiva u činiju postavljenu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Povremeno mešajte dok se ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite na hladnom mestu dok ne počne da se steže. Da biste se brže ohladili, stavite posudu u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Mešajte svaki minut ili tako da ne postane previše čvrsto - kada izvadite kašiku i nežno pustite da malo preliva padne na mešavinu. Za fil koristite električni mikser da umutite namaz. Umutite vanilu i sojino mleko da se sjedine. Dodajte kakao i šećer u prahu, pa umutite dok smesa ne postane bleda i pahuljasta.

Sastavite tortu

Oštrim nožem isecite ohlađeni patišpanj na 3 sloja. Gornji i srednji sloj premažite sa polovinom fila, pa u svaki dodajte polovinu džema, razmazujući tanko do oko 1 cm od ivice. Složite slojeve torte, a zatim ih prebacite na tanjir za serviranje. Razmažite preliv po stranama tako da budu dobro pokrivene, a zatim nagomilajte ostatak preliva na vrhu. Ostavite tortu na hladnom mestu nekoliko sati dok ne bude dovoljno čvrsta za rezanje. Uživajte u posnoj čokoladnoj torti!

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/stvarukusa/L.S./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.