NAJLEPŠA POSLASTICA SA ČOKOLADOM I ORASIMA: Mađarski rolat "zebra" - kombinacija ukusa obara sa nogu
Mađarski rolat "zebra", Foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

kida koliko je dobar

NAJLEPŠA POSLASTICA SA ČOKOLADOM I ORASIMA: Mađarski rolat "zebra" - kombinacija ukusa obara sa nogu

Mađarski rolat "zebra" je najlepša poslastica sa čokoladom i orasima, a kombinacija ukusa obara sa nogu

Objavljeno:

Dok se polako pripremate za Uskršnji post i smišljate koja jela bi mogli da spremate sebi u tom periodu, jedan mrsni slatkiš će svima dobro doći.

Iako mnogi misle da tokom posta ne mogu da uživaju u poslasticama, to baš i nije tako, jer je jedan kolač sa kokosom na vodi je najsočniji i sa njim nećete napraviti nikakvu grešku.

Ipak, mnogi jedva čekaju deci da spreme desert koji će ih obradovati i zasladiti...

Jedan takav je upravo za vas tu, a u pitanju je mađarski rolat "zebra" - kida ukusom, mekoćom, jednostavno niko neće moći da ga odbije.

Kombinacija čokolade i oraha obara sa nogu.

Mućenje jaja i šećera
Mućenje jaja i šećerafoto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

Svi sastojci sa receptom su tu:

pavlaka - 1 supena kašika

brašno - 260 g, fino

rum - 1 supena kašika

šećer u prahu - 2 supene kašike

jaja - 1 komad

Pravljenje kore za mađarski rolat 'zebra'
Pravljenje kore za mađarski rolat "zebra"foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

so - prstohvat

sveže mleko - 45 ml, mlako

sveži kvasac - 15 g

svinjska mast - otprilike 1/2 supene kašike

margarin - 80 g ili maslac

Kora za mađarski rolat 'zebra'
Kora za mađarski rolat "zebra"foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

Za fil:

slatko od kajsija - 4 supene kašike (po mogućnosti domaće)

orasi - 150 g, mleveni

šećer u prahu - 50 g

Glazura:

orasi - krupno iseckani

tamna čokolada - 120 g

ulje - 1 supena kašika (ne maslinovo ulje)

Način pripreme:

Pripremite, izmerite sastojke. Izmrvite kvasac u mlakom mleku, dodajte 1 kašičicu šećera i izmešajte je. Prosejte brašno u posudu sa ostalim šećerom u prahu, izmešajte so, u njoj umutite margarin i masnoću, umutite jaje, dodajte rum, nakon čega umesite sa 1 supenom kašikom kisele pavlake i naraslim kvascem.

Pravljenje fila za mađarski rolat 'zebra'
Pravljenje fila za mađarski rolat "zebra"foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

Ukoliko je potrebno, korigujte sa malo brašna ili kisele pavlake kako bi se testo lakše razvuklo.

Nakon folije ostavite u frižider na 30 minuta.

Pravimo sastojke za nadev. Po potrebi sameljite orahe, blago izmešajte slatko, prosejte šećer u prahu.

Pomešajte orahe i šećer u prahu.

Fil od čokolade i orasa za mađarski rolat 'zebra'
Fil od čokolade i orasa za mađarski rolat "zebra"foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

Testo stavite na blago nabrašnjeni papir za pečenje. Rastegnite ga u pravougaonik veličine 30 x 40 cm.

Pospite slatkom, ravnomerno pospite zaslađenim orasima, nakon čega uvijte po dužoj strani.

I ovde možete da ostavite 1-1 cm trake sa strane koju savijamo ka unutra pre uvijanja kako sigurno ne bi iscureo naš nadev.

Filovanje mađarskog rolata 'zebra'
Filovanje mađarskog rolata "zebra"foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

Pažljivo prebacite u tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje /tepsija za pečenje/ i ostavite da odstoji na toplom mestu na 60 minuta.

Aromatičan slatki rolat pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30 do 35 minuta. Stavite na tepsiju za pečenje i u potpunosti ohladite.

Čokoladu sa uljem istopite na vodenoj pari, zalijte ohlađene rolnice i odozgo pospite krupno iseckanim orasima ili celim orasima, kako vam se dopada.

Mađarski rolat 'zebra'
Mađarski rolat "zebra"foto: Printscreen/Youtube/Moji Kolači

Ostavite glazuru ovog omiljenog čokoladnog rolata da se u potpunosti stegne (ne u frižideru, već na hladnom mestu) i servirajte iseckanu po želji.

Uživajte u mađarskom rolatu "zebra".

Nema sumnje da Mađarice ovo prave na vrhunski način.

Bonus video:

01:46

Ovako je proteklo kuvanje porodice Nikić

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.