OVAKO JE NIKOLA TESLA OBJASNIO ŠTA ZNAČI BITI PRAVI SRBIN: Izjava ODJEKUJE KAO TOP, ovo nacija do sad NIJE ČULA
Nikola Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju

OVAKO JE NIKOLA TESLA OBJASNIO ŠTA ZNAČI BITI PRAVI SRBIN: Izjava ODJEKUJE KAO TOP, ovo nacija do sad NIJE ČULA

Zahvaljujući njemu, Beograd je osvetljen, dok se Evropa u to doba gasifikovala.

Objavljeno:

Tokom svog boravka od 1. do 3. juna 1892. godine, Tesla je bio primljen u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića i odlikovan ordenom Svetog Save. Održao je čuveni govor u zgradi rektorata Velike škole, koji je bio inspirativan za prisutne studente i profesore.

Tokom svojih predavanja i susreta, Tesla je entuzijastično govorio o svom radu, ističući pet-šest elektrana izgrađenih od 1901. godine, uključujući i centralu na Đetinji kod Užica i onu kod Gamzigrada.

Zahvaljujući njemu, Beograd je osvetljen, dok se Evropa u to doba gasifikovala.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

,,Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu" početak je Teslinog govora, u velikoj sali Velike škole.

,,Ja osećam mnogo više nego što mogu da kažem. Stoga Vas molim da jačinu mojih osećanja ne merite po slabosti mojih riječi. Istrgnut sam iz poslova da dođem i još ne mogu da se oslobodim misli i ideja, koje me evo i ovde prate. U meni ima nešto, što može biti i obmana, kao što češće biva kod mladih, oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala – to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta: da je to delo jednog Srbina. Živelo Srpstvo!'' rekao je Tesla tom prilikom.

Teslin boravak u Beogradu ostavio je dubok trag, ali paradoksalno, iako je dobio priznanja u inostranstvu, nije odmah bio izabran za člana Srpske kraljevske akademije. Ipak, kasnije je postao njen redovni član, a njegovo nasleđe ostaje neizbrisivo u srpskoj i svetskoj nauci, piše nportal.novosti.rs

02:45

TESLA U IZGORELOJ LABORATORIJI NAPRAVIO NAJVAŽNIJE STVARI ZA ČOVEČANSTVO?! Naučni centar ima zanimljiv zaštitni znak

(Espreso/Alo/nportal.novosti/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.