OVO SU VEROVANJA KOJA SE VEZUJU ZA PRESTUPNU GODINU: Jednima sledi ŽIVOT PUN PATNJE, dok njih očekuje VELIKA SREĆA
29. februar, Foto: Mimadeo / Alamy / Alamy / Profimedia

morate da znate

OVO SU VEROVANJA KOJA SE VEZUJU ZA PRESTUPNU GODINU: Jednima sledi ŽIVOT PUN PATNJE, dok njih očekuje VELIKA SREĆA

U srpskom narodu dugo je postojalo verovanje u vezi sa sadnjom voća u prestupnoj godini, a širom sveta postoje mnogi simpatični običaji, ali i neverovatna i bizarna verovanja

Objavljeno:

Ove godine februar nam traje malo duže – kako je 2024. prestupna godina, februar ima 29 dana, a ovaj dodatni dan u mnogim kulturama prate brojna interesantna verovanja.

Dok neki žive u nadi da će prestupna godina doneti sreću, drugi je povezuju s neuspehom i nesrećom.

Zašto postoji prestupna godina?

Kako piše The Economic Times, prestupna godina je neophodna zbog označavanja promene godišnjih doba – dodaje se još jedan dan kako bi "kalendar bio sinhronizovan s godišnjim dobima".

– Zemlji je potrebno oko 365,2422 dana da završi orbitu oko Sunca, što je nešto duže od 365 dana. Bez prestupnih godina, kalendar bi postepeno "ispadao" od usklađenosti godišnjih doba – navodi ovaj portal.

Kalendar
foto: Jerome Maurice Lobijin / Panthermedia / Profimedia

Zašto je baš februar mesec s prestupnim danom?

Julijanskim kalendarom, odnosno kalendarom Gaja Julija Cezara, tako je utvrđeno. Nekadašnji rimski vođa promenio je kalendarsku godinu da bi je uskladio sa solarnim kalendarom, a čak i kada je u 16. veku počeo da se koristi gregorijanski kalendar, nastavila se tradicija dodavanja prestupnog dana u februaru.

Verovanja u prestupnoj godini

Jedno od mnogih sujeverja u vezi s prestupnom godinom odnosi se na veze – Independent piše da je u grčkoj i ukrajinskoj tradiciji prenošeno i zapisano verovanje će brak koji se sklopi u prestupnoj godini morati da se završi razvodom, a navodno je u korenu toga strah da se u prestupnoj godini započne nešto novo.

Ako bi se neko venčao ili verio, u mnogim kulturama mu se prognoziralo da će se brak završiti razvodom ili čak smrću supružnika.

Negde 29. februara žene prose muškarce

Međutim, irska tradicija nalaže suprotno: prosi se ne samo u prestupnoj godini nego baš 29. februara, a zanimljivo je da je to dan kada žene traže ruku muškaraca koje vole. Štaviše, kada je ova tradicija prihvaćena u Škotskoj, muškarci su čak bivani kažnjeni ako ne bi prihatili prosidbu, prema ukazu kraljice Margaret od Škotske u 13. veku.

Danski muškarci koji su odbijali ženinu ponudu morali su da joj poklone 12 pari rukavica kako bi sakrila činjenicu da ne nosi verenički prsten.

Za svakog ko je rođen na 29. februar, u Škotskoj se kaže da se rađa kao baksuz, odnosno da nćee imati sreće. Takvu decu nazivaju leaplings, a predviđa im se život pun "neopisivih patnji".

Uopšteno govoreći, Grci, Škoti i Nemci smatraju da je čitava prestupna godina nesrećna, ali se ona u Americi proslavlja, pa tako čak u Teksasu postoji četvorodnevni festival u njenu čast.

U italijanskom gradu Ređo Emiliji se dugo verovalo da je prestupna godina srećna za kitove, zbog mišljenja da se kitovi rađaju svake četiri godine.

Na našim prostorima se često veruje da oni koji se bave voćarstvom treba da obrate pažnju jer se smatra da voće koje se posadi prestupne godine rađa svake druge, pa čak i svake četvrte. Ako baš morate da sadite u prestunoj godini, ubraćete veće plodove, prema verovanju, ako sadite na proleće, a ne na jesen.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Glossy/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.