STRUČNJAK OTKRIO SIGURNA ZNAK KOJI UKAZUJE DA JE NEKO PATOLOŠKI LAŽOV: Ako radi OVO, bežite koliko vas noge nose
Ilustracija, Foto: Profimedia

DOBRO JE ZNATI NA VREME

STRUČNJAK OTKRIO SIGURNA ZNAK KOJI UKAZUJE DA JE NEKO PATOLOŠKI LAŽOV: Ako radi OVO, bežite koliko vas noge nose

Bolje je da znate na vreme s kim imate posla

Objavljeno:

Nemojte kasnije da se zapitate: „Za koga sam se to, dođavola, udala?“

To je bilo pitanje koje je Reesa Teesa sebi postavila nakon što su se otkrile laži njenog muža nakon što mu je rekla „da“.

Šokantna priča žene iz Gruzije o prevari zabezeknula je milione gledalaca na TikTok-u ranije ove nedelje.

Njen sada bivši supružnik, po imenu „Legija“, obećavao je luksuzne odmore, falsifikovane dokumente i tvrdio da ima udoban korporativni posao kada je zapravo bio privremeni vozač viljuškara.

Ova divlja priča ostavila je mnoge gledaoce u strahu da bi i oni mogli biti u braku sa patološkim lažovom, što je navelo terapeute da podele znakove na koje treba obratiti pažnju.

laž
foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

„Patološko laganje je često simptom antisocijalnog poremećaja ličnosti i narcisoidnog poremećaja ličnosti“, rekla je psihoterapeutkinja Marni Feuerman za HuffPost. „Patološki lažov koristi laž da bi dobio ono što želi na samozadovoljan, manipulativan i lukav način.

Patološke lažove ne treba mešati sa kompulsivnim ili uobičajenim lažovima, koji „nisu toliko ’sofisticirani’“.

Dakle, kako možete uočiti patološkog lažova da biste sprečili da se bolno zaglavite u njihovoj mreži laži?

1. Previše je dobar da bi bio istinit, verovatno jeste

„Znaci da imate posla sa kompulsivnim lažovom mogu se polako pojaviti u vašoj svesti, jer u početku osoba može da konfabuliše dobre, uzbudljive stvari kako bi vas privukla u svoju orbitu. Oni vole da te bombarduju“, rekla je psiholog Debra Kembel za HuffPost.

„Postoji deo vas koji želi da to bude istina, zaslepljeni ste neko vreme“, nastavila je ona. „Onda se postepeno pojavljuju male nedoslednosti, možda u vezi sa 'ništa' stvarima gde se nađete zbunjeni.

2. Smatrate da je skoro nemoguće proveriti navodne činjenice koje su dali o svom životu

Patološki lažov može da „izbegne pitanja“ o svojoj prošlosti ili da da nejasne detalje koji se ne mogu potvrditi.

„Oni takođe mogu tvrditi da više ne razgovaraju sa svojom porodicom, što je malo sumnjivo“, rekla je Ketrin Smerling, psihoterapeut.

laž
foto: preentscreen

„U svojim pričama, oni takođe mogu da promene detalje kada ih ponovo dovedu – njihov narativ je nedosledan“, dodao je stručnjak.

3. Oni postaju defanzivni kada ukažete na nedoslednost

„Oni okreću situaciju prebacujući krivicu na pojedinca koji ih ispituje, pripisujući krivicu i dovodeći u sumnju vašu procenu“, rekla je za HuffPost bračna i porodična terapeutkinja Šeri Majers.

„Ova manipulacija može izazvati osećaj gaslajtninga, ostavljajući vas da sumnjate u validnost svoje stvarnosti i zaključaka. Patološko laganje može biti deo obrasca nasilnog odnosa."

4. Odbacuju vaša osećanja

Pored defanzivnosti, odbacivanje je znak koji pokazuje.

Stručnjaci kažu da ako izrazite ljutnju nakon što ste uhvatili patološkog lažova kako smišlja fikciju, oni će zanemariti vaša osećanja.

„Jednom kada uočite pravilan obrazac lažnog ponašanja kod partnera, sigurno ćete osećati stalni bol, stres i nesigurnost“, rekao je Fojerman.

5. Verujte svom stomaku

„Naše telo nam stalno šalje signale opasnosti i bezbednosti i to obično počinje u stomaku. Da li imate više gastro problema nego inače?" rekla je bračna i porodična terapeutkinja Erin Paš.

„Naši centri za empatiju ne mogu da funkcionišu kada neko laže, a to se manifestuje kao mučnina, loše varenje i druga neprijatna osećanja u stomaku koja bi vam mogla mnogo reći ako samo obratite pažnju.

Feuerman je rekao da je "istina osnovni uslov" za zdrav odnos - krajnja crvena zastava je, dakle, neko ko je hronični lažov.

Dodala je: „Ako vaš partner nije u stanju da kaže istinu – bilo zbog patologije ili navike – vreme je da krenete dalje, piše Post.

BONUS VIDEO

02:03

POSTOJE DVE STVARI KOJE NAM MENJAJU PERSPEKTIVU ŽIVOTA Psiholog o kvalitetu života: Na koji način se ophodimo prema emocijama?

(Espreso/24sedam/K.O./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.