OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA UKLJANJANJE PLESNI IZ BILJAKA: Uradite ovo i vaše cveće ce biti BEZBEDNO cele godine
Ilustracija, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Marija Karma

Savet

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA UKLJANJANJE PLESNI IZ BILJAKA: Uradite ovo i vaše cveće ce biti BEZBEDNO cele godine

Većina ljubitelja biljaka zna kako da se nosi s pojavama kao poput žutog i uvelog lišća – u većini slučajeva radi se o prevelikoj ili premaloj količini vode

Objavljeno:

Ali, šta se radi kada imate posla s komplikovanijim problemom poput rasta plesni po sobnom saksijama?

Biljke kojima raste plesan po lišću ili na zemlji verovatno zovu upomoć i šalju signal da dobijaju previše vode i/ili nedovoljno sunca’, objašnjava Kejti Dubou, stručnjak za biljke i vlasnica Garden Media Group.

Iako taj problem možda na prvu ne deluje tako strašno, plesan na biljkama može da predstavlja opasnost za osobe sklone alergijama ali i opasnost za druge biljke u domu. Ali, nema razliku za paniku jer postoji lako rešenje – evo kako, prema savetu stručnjaka, rešiti plesan na biljkama.

Prvi korak: rešite se postojeće plesni Operaciju uklanjanja plesni započnite tako što ćete prvo zaraženu biljku izolovati od ostalih biljaka u domu jer se plesan može brzo širiti iz jedne posude u drugu. Zatim, u dobro provetrenoj prostoriji, ostružite gornjih nekoliko centimetara zemlje. Ako je plesan relativno nova i nedavno nastala, to bi trebalo da bude dovoljno. Ako plesan prodire dublje 2 cm u zemlju ili se vrati nakon nekoliko nedelja, potrebno je biljku u celosti presaditi koristeći organsko zemljište napravljeno baš za sobne biljke.

Pre nego što presadite biljku, očistite unutrašnjost posude deterdžentom za suđe, pospite sodom bikarbonom i vodom. Soda bikarbona delovaće kao blago abrazivno sredstvo za struganje plesni s unutrašnjosti saksije. Pustite da se saksija potpuno osuši, a zatim pošpricajte zaražene listove vodom pre nego što svaki pojedinačno obrišete papirnatim ubrusom (koristite novi ubrus za svaki list kako biste sprečili širenje plesni). Odsecite sve smeđe ili mrtve listove i bacite ih u smeće; poprskajte donju stranu preostalih listova organskim fungicidom.

‘Vrlo lako je kod kuće pripremiti domaći fungicid. ‘Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone, pola kašičice tečnog sapuna, kašiku hortikulturnog ulja i 3,8 litara vode. Nemojte izostaviti ulje jer će upravo ono pomoći smesi da se zadrži na tlu’, kaže Dubou. Pustite da se tlo potpuno osuši pre ponovnog zalivanja i držite biljku izolovanu nekoliko nedelja kako se plesan više ne bi vratila, piše Tportal.hr.

Sprečite ponovni nastanak plesni Za sprečavanje pojave dosadne plesni potrebno je postaviti dobre temelje za sobne biljke. ‘Počnite s visokokvalitetnom zemljom za saksije. Naime, ponekad zemlja u koju se biljke zasađene nije najboljeg kvaliteta. Presadite ih čim dođete kući i obratite pažnju o kojoj se vrati biljke radi kako biste znali koliko vode i svetla im je potrebno – to će ih održati zdravima. Takođe možete umešati malo cimeta u vrh zemlje jer on deluje kao prirodni fungicid,’ kaže Dubou.

Što se tiče zalivanja, biljke zalivajte samo kada je tlo suvo na dodir—i samo zalivajte tlo, nikako lišće biljke. Naime, plesan raste kada je biljka stalno mokra ili leži u vodi. Takođe, svaka posuda na dnu treba da ima rupe za drenažu – stavite saksiju na tanjirić koji se može ukloniti kako bi se u njega izlio višak vode, a zatim uklonite tu vodu 30 minuta nakon zalivanja. Često uklanjajte trule listove i stabljike s biljke i pobrinite se da ima dovoljno cirkulacije vazduha. Biljke koje dobro podnose sunce mogu se postaviti na prozor okrenut prema jugu gde će imati jako sunce ceo dan.

Otkrijte da li je plesan na vašoj biljci opasna Prema rečima stručnjaka za biljke, plesan bele boje na površini tla verovatno je saprofit, koji je bezopasan za vas i članove porodice. Pepelnica na lišću takođe nije štetna za ljude ili kućne ljubimce, ali ako ste izrazito osetljivi na buđ ili imate alergiju, nije preporučljivo rizikovati.

BONUS VIDEO

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/krstarica/M.K./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.