OVA OPASNA BAKTERIJA JE PRONAĐENA U KAJMAKU ZBOG KOJE SE OTROVALO PETORO SRBA: Svi ga jedemo a TEŠKO OŠTEĆUJE MOZAK
Kajmak, Foto: Printscreen/Youtube/SilvanasKitchen

pažnja

OVA OPASNA BAKTERIJA JE PRONAĐENA U KAJMAKU ZBOG KOJE SE OTROVALO PETORO SRBA: Svi ga jedemo a TEŠKO OŠTEĆUJE MOZAK

Sudski veštaci ustanovili su na suđenju da listerija koja je izazvala oboljenje kod ljudi pripada istom soju bakterije koji je pronađen i u proizvodima i u mlekari u ovoj oblasti.

Objavljeno:

Muškarac iz Srbije (39) osuđen je na 13 meseci zatvora i moraće da plati novčanu odštetu u visini od 25.000 evra jer je pet ljudi umrlo, a šestoro ima doživotne posledice posle trovanja kajmakom iz mlekare u kojoj je bio generalni direktor, piše Nova.

Sudski veštaci ustanovili su na suđenju da listerija koja je izazvala oboljenje kod ljudi pripada istom soju bakterije koji je pronađen i u proizvodima i u mlekari u ovoj oblasti.

Dve osobe su zadobile trajno oštećenje mozga, dok su tri dobile hroničnu bubrežnu insuficijenciju, upalu pluća i malaksalost. Jedan radnik koji je konzumirao otrovni kajmak moraće do kraja života da se hrani uz pomoć sonde, jedna žena je ostala u invalidskim kolicima, a u sudnici se pojavila i udovica muškarca koji je umro od listerioze, bolesti koju bakterija izaziva.

Posledice su prilično ozbiljne, a evo kako zapravo nastaje bolest listerioza koju izaziva bakterija listerija: Listeria monocytogenes je slabo patogena, aerobna, Gram pozitivna, bakterija koja se razmnožava na temperaturama ispod 3ºC kao i na temperaturi oko 40 ºC. Prilično je otporna na zamrzavanje, isušivanje kao i na povišene temperature.

Gde se nalazi?

Kajmak, Sir, MUP, Tender
foto: Profimedia

Listerija može biti prisutna u velikom broju prehrambenih proizvoda, koji se čuvaju u frižideru. Može se naći u nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesu i mesnim prerađevinama, sirovoj i dimljenoj ribi, navodi sajt Zavod za javno zdravlje Subotice.

Listerija se prenosi konzumiranjem kontaminirane hrane i direktnim kontaktom sa životinjama. Ugroženije su osobe sa oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, hronične bolesti, maligne bolest, AIDS), kao i trudnice i starije osobe. Bolest izazvana ovom bakterijom nazvana je listerioza, a mogu da obole zdrave odrasle osobe ako je hrana masivno kontaminirana ovim mikroorganizmom. Inkubacija kod listerioze iznosi 7 do 30 dana.

Simptomi

Na početku bolesti javljaju se samo blagi simptomi, povišena temperatura, groznica i bol u mišićima tako da bolest podseća na grip. Simptomi od strane gastrointestinalnog trakta, mučnina, povraćanje, dijarea, mogu biti jedini simptomi bolesti, ali češće su uvod u ozbiljnije simptome. Obično su praćeni upornom temperaturom i opštom slabošću organizma. Simptomi od strane gastrointestinalnog trakta češće se javljaju kod ljudi koji uzimaju lekove za želudačne tegobe ili luče nedovoljno želudačne kiseline. Javljaju se oko 12 sati posle konzuniranja kontaminirane hrane.

Ova bakterija može da napadne gastrointestinalni epitel. U gorim slučajevima dolazi do sepse koja može da se završi smrću ili napredovanja bolesti, koje se manifestuje kroz gnojni meningitis, meningoencefalitis, encefalitis, endokarditis, itd… Listerioza utiče na centralni nervni sistem, a simptomi su sledeći: glavobolja, ukočeni vrat, visoka temperatura, povraćanje, gubitkak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paralize različitih mišića.

Lečenje

Uspešnost lečenja zavisi od brzine dijagnoze i početka lečenja. Obično se koriste određeni tipovi antibiotika i penicilina koji se koriste i tri do četiri nedelje nakon nestanka simptoma. Nažalost, obično se infekcija ne otkrije dovoljno rano da bi terapija antibioticima bila uspešna.

Kako da se zaštitite?

Održavajte kuhinju čistom

Redovno čistite frižider i kuhinjske površine na kojima pripremate hranu. Takođe, meso i povrće pripremajte odvojeno, ističu stručnjaci.

Temperatura u frižideru

Frižider mora da bude dovoljno hladan, odnosno temperatura mora da bude pet stepeni ili niže, a u zamrzivaču nula ili niže.

Sirovo mleko i mlečni prizvodi

Konzumiranje hrane napravljene od sirovog mleka jedan je od najrizičnijih načina da se zarazite listerijom i drugim štetnim bakterijama.

Trudnice bi trebalo da izbegavaju meke sireve kao što je sveži sir, feta i brie. Osim ako na ambalaži piše da su napravljeni od pasterizovanog mleka.

Klice i povrće

Klice treba dobro skuvati, ne preporučuje se da se jedu sirove pogotovo ne osobe sa visokim rizikom. Određeno lisnato povrće poput kelja, spanaća i salate može da bude zaraženo listerijom jer raste niže pri tlu.

Povrće uvek treba dobro oprati pod mlazom vode, a ne namakanjem u sudoperu jer se bakterija tako može proširiti sa jednog lista ne ostale.

Meso

Viršle i druge mesne proizvode nemojte jesti ako nisu dobro kuvani ili pečeni. Trudnicama se ne preporučuju ni salame, ni fermentisane ili suve kobasice.

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/city magazin/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.