OVOG ČOVEKA SU ZBOG PLAVE KOŽE ZVALI VELIKI ŠTRUMF: Kada budete videli kako je DOBIO TU BOJU, ZANEMEĆETE u sekundi
Čovek sa plavom kožom, Foto: Prinstcreen/Youtube/Inside Edition

OBRATITE PAŽNJU

OVOG ČOVEKA SU ZBOG PLAVE KOŽE ZVALI VELIKI ŠTRUMF: Kada budete videli kako je DOBIO TU BOJU, ZANEMEĆETE u sekundi

Muškarac poreklom iz Vašingtona počeo je da nanosi 'srebrnu mešavinu' na svoju kožu, uzrokujući da doživi argiriju - redak medicinski sindrom uzrokovan trovanjem srebrom, odnosno vezivanjem srebra za pigment, bez posledica po zdravlje čoveka.

Objavljeno:

Fotografije čoveka kome je koža potpuno plava nakon što je samoinicijativno i na svoju lečio probleme sa kožom godinama intrigiraju javnost. Pol Karason, koji je patio od dermatitisa, konzumirao je mešavinu jedinjenja srebra u pokušaju da spreči ljuštenje kože.

Muškarac poreklom iz Vašingtona počeo je da nanosi 'srebrnu mešavinu' na svoju kožu, uzrokujući da doživi argiriju - redak medicinski sindrom uzrokovan trovanjem srebrom, odnosno vezivanjem srebra za pigment, bez posledica po zdravlje čoveka.

Pol, koji je postao poznat kao 'Plavi čovek' i 'Veliki Štrumpf' zbog svoje plave boje kože, počeo je pije, ali i da na lice nanosi koloidnu mešavinu srebra, koju je sam napravio, nakon što je pročitao tekst u jednom časopisu u kojem je pisalo da ovakav 'kozmetički tret,an od kuće' može pozitivno da utiče na podmlađivanje - što su bile neosnovane tvrdnje i neproverene informacije.

Ovaj 'srebrni miks', koji je Pol koristio kao 'kremu' koju utrljava na lice, ali i 'lek' koji je pio za bolje zdravlje, doveo je do toga da njegova koža potpuno promeni boju, što, kako je sam isticao za američke medije, nije primetio sve dok mu jedan prijatelj nije šokirano skrenuo pažnju na jasan i vidljiv problem.

"Prijatelj koji me nije video neko vreme pitao me je šta sam sebi uradio", rekao je svojevremeno Pol, koji je bio rođen sa svetlom kožom i riđom kosom, za "Inside Edition".

Prednosti i mane 'plave kože'

Koža
foto: Prinstcreen/Youtube/Inside Edition

Dodao je tada da plava koža ima i određene prednosti, uključujući, između ostalih, minimalne šanse da izgorite na suncu.

Međutim, mnogo je više bilo mana, a Pol se teško nosio sa pogledima na ulici i diskriminacijom, imao je problema sa prijateljima, poznanicima, ženama. Ljubav mu u takvim okolnostima, čini se, nije bila dostupna - kao ni nova prijateljstva.

Mučio se da nađe posao, raskinuo je sa verenicom i patio je od nekoliko zdravstvenih poteškoća, uključujući rak prostate i probleme sa srcem. Nakon što je izgubio i svoju kuću 2012. godine, Pol je bio primoran da ode iz Kalifornije i vrati se u svoj rodni grad Belington u Vašingtonu kako bi se smestio u dom za beskućnike.

Umro od srčanog udara

Koža
foto: Prinstcreen/Youtube/Inside Edition

I taman kada je izgledalo da mu se sreća osmehuje, da se kolo sreće okrenulo i da je život ponovo stao na njegovu stranu, nakon što ga je drugarica Džo Ana Elkins primila u svoju kuću, a vrlo brzo pristala i da se uda za njega, saznao je da mu je zdravstveno stanje ponovo urušeno. Ovog puta vrlo ozbiljno.

U septembru 2013. godine Pol Karason je preminuo u 62. godini u bolnici u Vašingtonu, gde se lečio od upale pluća, a sve nakon što je doživeo srčani udar. Njegova udovica rekla je novinarima da je imao i moždani udar.

Koloidno srebro je suspenzija srebra u tečnoj bazi - u Polovom slučaju u destilovanoj vodi. Srebro ima antibakterijska svojstva i koristi se za borbu protiv infekcija stotinama godina, ali je izašao iz upotrebe kada je razvijen penicilin, koji je daleko efikasniji. Nastavio je da se koristi u nekim lekovima bez recepta sve do 1999. godine, kada ga je Uprava za hranu i lekove zabranila jer izaziva argiriju, koja je rezultat reakcije srebra sa svetlošću, kao što je bilo u slučaju Pola Karasona.

02:19

JEDINSTVEN SLUČAJ U SRBIJI: Prosjak Jusa dobija spomenik u Sremskoj Mitrovici (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/blic žena//Viktor Veličković/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.