OVU NAMIRNICU NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE ZA JAČE SRCE, ZUBE I KOSTI: Za 3 godine nije NAVUKAO JAČU PREHLADU, SVE JOJ DUGUJE
Novak Đoković, Foto: EPA/Fabio Frustaci

paŽnja

OVU NAMIRNICU NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE ZA JAČE SRCE, ZUBE I KOSTI: Za 3 godine nije NAVUKAO JAČU PREHLADU, SVE JOJ DUGUJE

Novak jutro započinje čašom tople vode sa limunom, kao i sokom od celera, a kada je reč o užini i podizanju energije tokom meča, na meniju su urme i banane.

Objavljeno:

Indijski orah je odlična namirnica, sa mnogobrojnim zdravstvenim benefitima, poput jačanja kostiju, srca, kao i imuniteta, a i Novak Đoković je rado konzumira.

Nije nepoznanica da najbolji teniser sveta Novak Đoković i te kako vodi računa šta unosi u svoj organizam. Određe namirnice su često u njegovom jelovniku, dok druge zaobilazi u širokom luku. Još davno je izbacio gluten, kao i mlečne proizvode, šećer i crveno meso iz ishrane.

Novak jutro započinje čašom tople vode sa limunom, kao i sokom od celera, a kada je reč o užini i podizanju energije tokom meča, na meniju su urme i banane.

Indijski orah
foto: Printscreen/Youtube/Mashed

Osim toga, još jedna super namirnica je deo njegove užine, a u pitanju je indijski orah. Pored indijskog oraha za užinu voli i da pojede jabuku. Novak ima dve užine, jednu prepodne i jednu popodne. Za prepodnevnu užinu bira hleb bez glutena ili krekere sa avokadom i tunjevinom, dok je popodnevna užina jabuka sa puterom od indijskog oraha ili dinja, piše Sport klub.

Indijski orah je vrlo zdrava, ali i veoma kalorična namrinica pa se preporučuje ograničena konzumacija - 10 oraha ili jedna šaka oraha dnevno je dozvoljeno. Ima povoljne benefite za zdravlje, od kostiju i zuba do zdravlja srca i jačanje imuniteta, pa sve to zdrave i sjajne kože. Indijski oraščići su puni antioksidanata, vitamina i minerala, kao što su aminokiseline, cink, kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, fosfor, nijacin i vitaminom B6. Sadrži i "zdrave" masti". Takođe, zbog visokog sadržaja vlakana, ovi orasi pomažu u poboljšanju varenja smanjujući zatvor i poboljšavajući redovno pražnjenje creva.

indijski orah
foto: Printscreen/Youtube/Branislav Mihajlovic

Takođe, imaju nizak glikemijski indeks, koji pomaže u sprečavanju skokova nivoa šećera u krvi. Još jedna prednost je visok sadržaj magnezijuma, zbog čega su odlični za kosti, zube čine zdravim, a desni jakim. Vitamin E i selen, koji su prisutni u indijskim orasima, odlični su antioksidansi koji štite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i od preranog starenja.

- Život mi se promenio zato što sam počeo da jedem hranu koja odgovara mome telu, onako kako je to moje telo iziskivalo. Za prva tri meseca nove ishrane spao sam sa osamdeset dva kilograma na sedamdeset osam - moja porodica i prijatelji zabrinuli su se da sam previše mršav. Ali ja sam se osećao sveže, bodro, pun energije kao nikad dotad. Bio sam brži, gipkiji i stizao sam loptice koje drugi igrači nisu mogli da stignu, a opet, bio sam jači nego ikad pre, a koncentracija mi je bila nesalomiva. Uopšte se nisam zamarao niti gubio dah. Alergije su mi se povukle, astma je nestala, nisu me više mučili strahovi i sumnje, već sam bio pun samopouzdanja. Za gotovo tri godine nijednom nisam navukao težu prehladu ili nazeb - napisao je Novak Đoković u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu".

02:12

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/MONDO/Informer/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.