OVO OTROVNO CVEĆE MNOGI UZGAJAJU, A NI NE ZNAJU KOJE MU JE POREKLO: Dobro obratite PAŽNJU šta držite u KUĆI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

morate znati!

OVO OTROVNO CVEĆE MNOGI UZGAJAJU, A NI NE ZNAJU KOJE MU JE POREKLO: Dobro obratite PAŽNJU šta držite u KUĆI

Proleće se bliži i najavljene visoke temperature su idealan povod za šetnju po prirodi i sakupljanje lekovitog bilja, ali je korisno samo ako zaista dobro poznajete biljke.

Objavljeno:

Svake godine u proleće neretko se dogodi da neiskusni berači, sakupljajući biljke iz prirode, zamene lekovite ili čak jestive vrste otrovnim.

Imajte na umu da nemaju sve otrovne biljke podjednak stepen toksičnosti. On, pre svega, zavisi od vrste i intenziteta aktivnih supstanci biljke (doza čini otrov), piše City Magazine.

Prisustvo otrova nije ujednačeno u celoj biljci, on je obično lokalizovan u određenim delovima biljke (listu, plodu, korinu), dok ih u ostalim nema.

Ukoliko se progutaju biljke koje sadrže otrovne sastojke, može doći do teških trovanja koja bez stručne i brze pomoći, mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Ohrabruje činjenica da je zastupljenost ovakvih biljaka relativno mala.

Otrovne biljke nemaju neke posebno vidljive karakteristike pa samim time ne postoji ni neki univerzalni način za njihovo prepoznavanje. Neophodno je posedovati bar osnovno znanje o izgledu pojedinih biljaka i njihovim karakteristikama.

Oleander

Oleander se zbog lepote svojih cvetova često može videti u mnogim vrtovima i na terasama. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može izazvati veoma teška trovanja.

Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu koren i listovi.

Fikus

Kod fikusa je otrovan list i on može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrab. Ukoliko se proguta deo lista fikusa može nastati peckanje u grlu i otežano disanje.

Fikus
foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

Rododendron

Kod ove biljke svaki je deo otrovan, a naročito listovi. U slučaju trovanja javiće se peckanje u grlu, mučnina i bolovi/grčevi u stomaku.

Đurđica

Cela biljka je otrovna, i ukoliko neko proguta i najmanji deo ove biljke, može osetiti mučninu, vrtoglavicu i bolove u trbuhu. Shodno tome svako ko dođe u dodir s ovom biljkom, treba odmah da opere ruke.

Bonus video:

01:54

NATAŠI UGINUO PAS OD TROVANJA TOKOM ŠETNJE: Posle deset sekundi krenula joj pena na usta! Šokantno nasilje nad životinjama

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.