NOVINARKA JE JELA PASULJ CELU NEDELJU, PA ZANEMELA ZBOG NALAZA: Nije mogla verovati šta se desilo sa KRVNOM SLIKOM
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ lunatube

obratite pažnju

NOVINARKA JE JELA PASULJ CELU NEDELJU, PA ZANEMELA ZBOG NALAZA: Nije mogla verovati šta se desilo sa KRVNOM SLIKOM

Novinarka Jaila Andrulonis sa portala The Heathi cele nedelje je jela pasulj, razne mahunarke u različitim nivoima recepata

Objavljeno: 09:54h

Pasulj je neverovatno svestrana namirnica koja se može koristiti u različite svrhe.

„Sve mahunarke su odlični izvori složenih ugljenih hidrata, vlakana, folata, kalijuma i gvožđa“, kaže nutricionista Marisa Somers. „Oni su izvor biljnih proteina bogat hranljivim materijama koji se mogu koristiti u raznim jelima. Odlično idu u činije za taco ili burito, pomešane sa pečenim povrćem ili dodane kao izvor složenih ugljenih hidrata u salate.

Pored toga, pasulj je relativno pristupačna kupovina za ostavu. „Pasulj je zgodan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj ishrani“, kaže Džena Verner, vlasnica veb-sajta za virtuelnu ishranu Happi Strong Healthi. „Oni su stabilni na polici, pristupačni su i prethodno kuvani, što olakšava pripremu obroka i može smanjiti stres tokom obroka. Takođe se pokazalo da imaju koristi za srce i probavu zbog svog sastava hranljivih sastojaka i mogu pomoći u održavanju stabilnog šećera u krvi kada se konzumira kao deo obroka ili užine

Pasulj, Rada Drezgić
foto: Facebook/Bogaticinfo

Novinarka Jaila Andrulonis sa portala The Heathi cele nedelje je jela pasulj, razne mahunarke u različitim nivoima recepata. Pasulj se, prema njegovim rečima, pokazao kao prava zamena za grickalice. Prema dijabetičarki Hani Megi, ovo bi moglo biti delimično zbog sadržaja vlakana u pasulju.

„Pasulj može biti koristan za celokupnu ishranu na mnogo načina. Prvo i najvažnije, oni su fantastičan izvor vlakana: nešto čega mnogi Amerikanci ne jedu dovoljno. U zavisnosti od zrna, šolja kuvanog pasulja može da obezbedi od 10 do 15 grama vlakana, što je oko polovine preporučenog unosa vlakana za odrasle, kaže Magee.

Pored toga, Magee dodaje da je pasulj izvor biljnog proteina, koji vam može pomoći da se nasitite i da budete siti duže. „One su odličan način da se obroku dodaju dodatni proteini ili mogu poslužiti kao jedini izvor proteina“, kaže ona.

Iako pasulj ima mnogo prednosti, neke od ovih prednosti dolaze sa nekim prilično neprijatnim sporednim efektima, kao što je povećanje gasa. „Pored prednosti dodatnih vlakana i proteina koje je dao mojoj ishrani, bio sam uzbuđen što sam saznao o drugim hranljivim sastojcima odgovornim za zdravstvene prednosti pasulja. Kao neko sa istorijom visokog krvnog pritiska u mojoj porodici, uvek sam u potrazi za hranom koja može pomoći da moj krvni pritisak bude izvan nezdravog opsega. Još jednom se pokazalo da je pasulj dobar“, piše Džejla.

„Pasulj je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog pritiska: magnezijuma i kalijuma“, kaže Sommers.

Tokom nedelje kada je svaki dan jela pasulj, Džejla je naučila mnogo o dodatnim zdravstvenim prednostima i uštedela je mnogo novca na svom računu za namirnice tako što je neke od svojih mesnih obroka zamenila pasuljem.

„Jedan od mojih najvećih zaključaka koji sam naučio je da je raznolikost ključna kada je u pitanju uključivanje pasulja u vašu svakodnevnu ishranu. Na sreću, postoji mnogo opcija koje možete izabrati i sve su prepune prednosti“, zaključila je Džejla.

02:19

OTKRIO SAM ŠABANA DOK JE JEO PASULJ Rade Petrović o poznanstvu sa Šaulićem: Okrenuo sam se, a on NE DIŠE

(Espreso/N1info/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.