DOKTOR OTKRIO DA JE OVO NAJPRLJAVIJI DEO TELA NA ČOVEKU: Retko ko ga ispravno PERE, a leglo je JEZIVIH BAKTERIJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

svi zaboravljate!

DOKTOR OTKRIO DA JE OVO NAJPRLJAVIJI DEO TELA NA ČOVEKU: Retko ko ga ispravno PERE, a leglo je JEZIVIH BAKTERIJA

Pupak je jedna od tačaka našeg tela koju često zaboravljamo tokom tuširanja

Objavljeno:

Malo ko, naime, obraća pažnju na čišćenje unutrašnjosti pupka, dok su svi ostali zadovoljni (ako je sve u redu) brzim brisanjem peškirom.

Ali zanemarivanje higijene pupka može biti veoma opasno po zdravlje. U nedavno objavljenom videu na svom Jutjub kanalu, dr Sermed Mežer otkriva rizike nečišćenja pupka.

„Pupak je toplo, vlažno područje gde se prljavština, znoj i mrtve ćelije kože mogu sakupljati, stvarajući okruženje pogodno za rast bakterija. Zbog toga je važno redovno čišćenje“, objašnjava dr Mežer.

Tuširanje
foto: Profimedia

Temeljno čišćenje unutrašnjosti pupka znači sprečavanje pojave neprijatnih mirisa, ali pre svega otklanjanje rizika od gljivičnih ili bakterijskih infekcija koje mogu izazvati iritaciju i bol.

Ali ne samo to: u retkim slučajevima, ostaci prljavštine – kosa, mrtva koža, znoj, sebum, dlake sa naše odeće, ostaci sapuna – mogu da se akumuliraju. U ozbiljnijim slučajevima to može dovesti do infekcija kao što je omfalitis, zapaljenje pupka čiji su simptomi crvenilo, otok, peckanje, bol u predelu pupka i gnojni sekret.

Kako očistiti pupak?

Čišćenje pupka je praksa koju treba usvojiti i učiti decu od malih nogu – na isti način na koji insistirate da peru zube ili ruke.

Pupak
foto: Profimedia

Evo nekoliko saveta:

Prilikom tuširanja ili kupanja, nežno istrljajte unutrašnjost pupka malim sunđerom natopljenim sapunom i vodom i tako uklonite dlake, mrtvu kožu i ostale ostatke prljavštine, prenose Vijesti.me.

Fiziološki rastvor možete pripremiti tako što ćete u 250 ml vrele vode rastvoriti prstohvat morske soli i njome očistiti unutrašnjost pupka.

Nakon čišćenja, važno je pažljivo osušiti unutrašnjost pupka, kako voda ne bi stajala i stvarala gljivice, a to možete učiniti i krajem pamučnog peškira.

Ako koristite kremu za telo, pazite da je ne stavite u pupak. Vlaga u proizvodu može podstaći rast bakterija.

BONUS VIDEO

02:21

SVI MISLE DA JE OVA BOLEST ISKORENJENA, A VREBA NA SVAKOM KORAKU! Simtom je svrab, ali češanje pogoršava stvar HIGIJENA PRESUDNA!

(Espreso/krstarica/A.J./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.