SRBI TAMANE OVAJ DORUČAK, A NISU ZNALI DA UNIŠTAVA ŽELUDAC: Evo šta NIKAKO NE SMETE da jedete i pijete UJUTRU
Doručak, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

pažnja

SRBI TAMANE OVAJ DORUČAK, A NISU ZNALI DA UNIŠTAVA ŽELUDAC: Evo šta NIKAKO NE SMETE da jedete i pijete UJUTRU

Ovo je lista proizvoda koje vam mogu naškoditi, ukoliko ih konzumirate natašte

Objavljeno:

Doručak je obrok koji nam daje energiju za ceo dan, ali unos određenih namirnica na prazan želudac može izazvati razne tegobe. Mnogi od nas imaju naviku da ujutru pojedu omiljenu namirnicu ili napitak čim se probude. Ipak, neke od njih je bolje izbegavati u ranim časovima.

Iako su ove namirnice ukusne i omiljene među mnogima, važno je voditi računa o tome kada ih konzumiramo. Umesto toga, preporučljivo je započeti dan laganim obrokom koji će obezbediti organizmu potrebnu energiju i hranljive materije. Evo koje namirnice bi trebalo izbegavati na prazan želudac prema pisanju Tajms of Indija.

Jogurt
foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

Jogurt

Iako mnogi vole da započnu dan jogurtom, trebalo bi znati da jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje ne stižu do creva kada se konzumira na prazan želudac. Zato je preporučljivo da se pre jogurta obavezno nešto pojede.

Banane

Iako su banane generalno dobar izbor za doručak, treba imati na umu da one mogu dovesti do naglog porasta šećera u krvi, a zatim do njegovog brzog pada, što može izazvati napade gladi kasnije tokom dana.

Citrusni plodovi

Limun, narandže, grejp i mandarine su puni vitamina C, ali kiselina koju sadrže može napasti sluznicu i prouzrokovati bolove u želucu. Preporučuje se konzumacija razblaženog limuna s vodom.

Hladni gazirani napici

Konzumiranje hladnih gaziranih pića na prazan želudac može izazvati oštećenje sluznice membrane i smanjiti dotok krvi u želudac, što može dovesti do usporene probave i tegoba u predelu stomaka.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Testo sa kvascem

Kvasac, pogotovo ako se konzumira ujutro, može iritirati želudac i prouzrokovati jaku nadutost i probavne smetnje. Zato je preporučljivo izbegavati peciva i lisnato testo ujutro.

Palačinke

Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači imaju isti efekt na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Velika količina fruktoze može preopteretiti jetru, zato palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu preporučljive za doručak.

Sirovo povrće

Iako je sirovo povrće bogato vitaminima i mineralima, nikako se ne preporučuje za doručak, posebno ne paradajz i krastavci, jer mogu povećati kiselost u želucu i dovesti do pojave čira, gastritisa i nadutosti.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.