DA LI SPUŠTATE POKLOPAC OD WC ŠOLJE KADA PUŠTATE VODU? Stručnjaci došli do ŠOKANTNOG OTKRIĆA koji izaziva INFEKCIJE
WC šolja, Foto: Krzysztof Zabłocki / Panthermedia / Profimedia

pažnja

DA LI SPUŠTATE POKLOPAC OD WC ŠOLJE KADA PUŠTATE VODU? Stručnjaci došli do ŠOKANTNOG OTKRIĆA koji izaziva INFEKCIJE

- Sav taj vazduh kada isperite negde odlazi i iz njega nosi viruse koji se nalaze u WC šolji

Objavljeno:

Istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu za kontrolu infekcija ukazuje da ispiranje toaleta sa spuštenim poklopcem ne zaustavlja širenje mikroba, s obzirom na prisutnost virusnih čestica u toaletu bez obzira na položaj poklopca

Ispiranje toaleta sa spuštenim poklopcem ne zaustavlja širenje malih mikroba, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u Američkom žurnalu za kontrolu infekcija.

Istraživači su otkrili mikroskopske virusne čestice širom toaleta kada osoba pusti vodu u toaletu - bilo da je poklopac podignut ili spušten.

WC šolja, WC, Čišćenje
foto: Profimedia

- Mnogi ljudi su rekli da sve što treba da uradite je da zatvorite poklopac i problem je rešen, rekao je za USA Today vodeći istraživač i mikrobiolog Čarls Gerba.

- Sav taj vazduh kada isperite negde odlazi i iz njega nosi viruse koji se nalaze u WC šolji.

Prethodna istraživanja su pokazala da zatvaranje poklopca smanjuje širenje klica, ali Gerba je primetio da su se ove studije fokusirale na veće virusne čestice.

Iako je studija otkrila da zatvaranje poklopca nije smanjilo ukupnu kontaminaciju kupatila, ipak je zaključeno da je spuštanje poklopca promenilo putanju klice.

Kada je toalet bio zatvoren, bilo je nešto veće kontaminacije levo i ispred toaleta, ali nešto manje kontaminacije desno od toaleta.

Umesto da brinete o držanju toaleta zatvorenim, studija je pokazala da je dezinfekcija toaleta, toaletne vode i obližnjih površina najbolji način da se smanji širenje klica.

WC šolja
foto: Profimedia

Stručnjaci su utvrdili da je kupatilo čistije kada se toaletna šolja ribala četkom i dezinfekcionim sredstvom hlorovodonične kiseline.

- Stvarno morate da budete sigurni da uvek čistite dasku za toalet i druge delove toaleta, insistirala je Gerba.

I, naravno, ne zaboravite da operete ruke sapunom i vodom.

Stručnjaci savetuju da perete ruke 20 sekundi, ali klice u kupatilu mogu da se zadrže mnogo duže nakon ispiranja toaleta.

- Klice mogu da prežive na površinama kupatila oko 30 minuta nakon ispiranja, prema studiji objavljenoj u Antimicrob Resist Infect Control.

Da biste svoje stvari i telo održali čistima, stručnjaci savetuju da ne držite proizvode kao što su četkice za zube i kozmetiku na otvorenom i ne koristite telefon u kupatilu.

Ovaj podsetnik je posebno važan jer zdravstveni stručnjaci i dalje upozoravaju na trostruku demiju - porast slučajeva RSV-a, gripa i COVID-19.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.