SRPKINJE OVO DO SADA NISU SPREMALE: Napravite RIŽOTO SA KROMPIROM i uživajte u duplom užitku
Rižoto, Foto: Printscreen YouTube/How To Cook A Perfect Risotto

recept

SRPKINJE OVO DO SADA NISU SPREMALE: Napravite RIŽOTO SA KROMPIROM i uživajte u duplom užitku

Rižoto sa krompirom je spoj omiljene hrane koja povećava raspoloženje - krompira i pirinča! Savršenstvo ukusa i teksture

Objavljeno:

Rižoto sa krompirom je užitak sa dvostrukim ugljenim hidratima kombinuje dva omiljena udobna jela: opuštajuću jednostavnost mekanog krompira i kremasti rižoto. Puter savršeno povezuje ova dva sastojka.

Možda će vam se dopasti i recept za rižoto sa vrganjima. Za rižoto sa krompirom proces je sledeći!

Sastojci:

800 g krompira

rižoto
foto: Printscreen YouTube/Kuhinja za 10

2 kašike ulja

1 veliki luk, sitno iseckan

3 čena belog luka, sitno narezana

300 g pirinča

200 ml belog vina

150 g putera, isečenog na kockice

80 g parmezana

Sveže rendani muskatni oraščić

Recept za rižoto sa krompirom

Isecite krompir i prokuvajte

Za rižoto sa krompirom u veću šerpu sipajte 1,3 litra vode, dodajte veliki prstohvat soli i stavite na jaku vatru da provri. U međuvremenu, ogulite krompir (zadržavši koru) i isecite na kockice. Kada provri, dodajte krompir i kuvajte 12 minuta – trebalo bi da bude veoma mekan i na ivici da bude prekuvan. Ocedite u cedilu postavljenom iznad veće posude, a zatim izmerite i ostavite 1 litar vode za kuvanje.

rižoto
foto: Printscreen/Youtube

Ispecite koru krompira

Zagrejte rernu na 200°C. Stavite rezervisanu koru krompira na veliki pleh i dobro pomešajte sa polovinom ulja i prstohvatom soli. Ravnomerno ih rasporedite tako da budu u jednom sloju, a zatim pecite 10-12 minuta, mešajući i okrećući na pola da biste postigli ravnomernu hrskavost. Još vruće pospite ljuspicama soli, pa ostavite da se ohlade.

Dinstajte pirinač

Zagrejte preostalo ulje u velikoj šerpi, zatim dodajte luk i beli luk sa obilnim prstohvatom soli i kuvajte dok luk ne omekša, ali nije obojen (oko 6 minuta). Sipajte pirinač i mešajte minut, pazeći da je svako zrno premazano uljem, a zatim sipajte vino i dinstajte dok se skoro potpuno ne osuši. Počnite da dodajete pune kutlače tople tečnosti od kuvanja krompira, pustite da pirinač upije svaku kutlaču pre nego što dodate sledeću. Mešajte redovno (skoro stalno) da biste oslobodili skrob iz pirinča – tako ćete postići najkremastiju teksturu. Ovaj proces će trajati 20-30 minuta, pa budite strpljivi.

Pomešajte sastojke i servirajte

Kada je pirinač skuvan, sklonite sa vatre i drvenom kašikom umutite kockice krompira, puter i parmezan da se uklope. Komadići krompira treba da se delimično istope u pirinču, ostavljajući male paperjaste jastuke koji se tope u ustima. Pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja. Podelite u 4 činije i završite sa ribanjem svežeg muskatnog oraščića i posipanjem hrskave kore krompira za teksturu. Uživajte u rižotu sa krompirom!

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.