OVA HRANA MOŽE BITI UZROK TROVANJA I TOKOM ZIME: Obratite pažnju na OVE NAMIRNICE koje jedemo SVAKODNEVNO
Zamrzivač, Foto: Profimedia

pažnja

OVA HRANA MOŽE BITI UZROK TROVANJA I TOKOM ZIME: Obratite pažnju na OVE NAMIRNICE koje jedemo SVAKODNEVNO

Dobro obratite pažnju dok ne bude kasno

Objavljeno:

O trovanju hranom najčešće se misli leti zbog visokih temperatura, ali ne treba zaboraviti da je i praznično, zimsko vreme veoma rizično. Mikrobiolog dr Martin Goldberg upozorava da se najviše hrane kvari zbog neprikladnog čuvanja, kao i konzumacije hrane koja je odstojala nekoliko dana.

Meso i riba

Među najopasnije namirnice spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ako vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.

Junetina, Meso
foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u posebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od osam stepeni, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u špajzu, gde tokom dana temperatura može da poraste.

Sosevi

Oni mogu biti opasni, naročito zbog međusobne kontaminacije (npr. ako istom viljuškom ili kašikom dodirujete meso, pa ona ponovno ide u sos).

Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku i rusku salatu, koja može biti opasna zbog jaja i majoneza.

Ručak, Hrana, Krompir, Povrće
foto: PRINTSCREEN/YT/KAZAN

Povrće

Konzumiranje povrća drugi ili treći dan posle pripreme ne može da vam naškodi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – njega je najbolje pojesti u roku od dva dana.

Gljivice na povrću možete da eliminišete podgrevanjem, ali samo jednom, i to na temperaturi iznad 60 stepeni oko 10 minuta.

Kolači

Rok trajanja kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni suvi mogu da traju dvadesetak dana.

Biće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na sebe navući vlagu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srpski portal/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.