EVO KAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA STARENJE I LEPOTU: Kada budete videli ŠOKIRAĆETE SE, ovo morate da znate
Ljubav, Foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

sjajno

EVO KAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA STARENJE I LEPOTU: Kada budete videli ŠOKIRAĆETE SE, ovo morate da znate

Kada ovo čujete, nećete više propuštati akciju u spavaćoj sobi

Objavljeno:

Mnogo je dobrobiti (osim očitih) koje proizlaze iz intimnih odnosa: sagorevaju kalorije, jačanje imunološkog sastava, podstiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u mozgu - pa možda ne čudi da vam odnosi pomažu da se osećate mlado.

Intimni čin zapravo može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu "Psychoneuroendocrinology". Utvrđeno je da je odnos barem jednom nedeljno povezan s dužim telomerima - zaštitnom kapom na DNA koja određuje životni vek ćelije. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i daljim životnim vekom.

Odnos može uticati na usporavanje starenja

Istraživači su pratili intimne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izveštavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali stanice na pokazatelje starenja.

Seks, Intimni odnosi
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Otkrili su da su žene koje su imale odnose sa svojim partnerima prošle nedelje imale duže telomere u poređenju sa onima koje nisu, piše portal "The Healthy".

Ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne može dokazati da je intimna aktivnost bila uzrok dužih telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za ljudsko zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dele, postajući malo kraći svakom deobom ćelije. Smatra se da određeni čimbenici podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše prehrane, prekomernog pijenja alkohola i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi odnos mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da stanice mogu živjeti dalje. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Napomena: provedena studija je mala i rezultati bi se trebali potvrditi daljnjim, opširnijim istraživanjem.

Seks
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Uticaj odnosa na sreću u vezi

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, studija iz 2017. objavljena u "Archives of S*xual Behavioru" proučavala je koliko često ljudi govore da imaju odnose. Studija je pokazala da prosečna odrasla osoba ima odnose 54 puta godišnje, otprilike jednom nedeljno, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine.

Iako je taj broj malo opao od 1990-ih, druga studija, objavljena u časopisu "Social Psychological and Personality Science", promatrala je više od 30.000 Amerikanaca tokom 40 i više godina. Istraživači su otkrili da parovi koji su imali odnose više od jednom nedeljno nisu bili ništa srećniji od onih koji su imali odnose samo jednom nedeljno.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.