MNOGI MUŠKARCI IMAJU OVAJ POREMEĆAJ, A NE ZNAJU DA IMA VEZE SA ŽENAMA: Ako primetite OVE ZNAKOVE, vi ste GINOFOB
Mizoginija i ginofobija su stanja koja se često mešaju, Foto: Printscreen/Tiktok/ katielondon00

morate znati

MNOGI MUŠKARCI IMAJU OVAJ POREMEĆAJ, A NE ZNAJU DA IMA VEZE SA ŽENAMA: Ako primetite OVE ZNAKOVE, vi ste GINOFOB

Percepcija žena u ginofobiji, mizoginiji i muškom homoseksualizmu podrazumeva značajne razlike

Objavljeno:

Ginofobija (poznata i pod nazivom ginekofobija) je iracionalni strah od žena. Podrazumeva izrazitu anksioznost zbog blizine osoba ženskog pola, ali i potrebu da se izbegne interakcija sa ženama. Spada u specifične fobije i često se neopravdano meša sa mizoginijom, iako u retkim slučajevima do nje može da dovede.

Ginofobija: Nemogućnost kontrole iracionalnog straha od žena

Ginofobija je neuobičajena specifična fobija koja se odnosi na strah od žena. Svaka specifična fobija je vrsta anksioznog poremećaja, s tim što osoba sa ginofobijom doživljava iracionalan i intenzivan strah od žena ili pri samoj pomisli na njih. Osobe sa fobijama su obično svesne da je njihova fobija iracionalna i da ne znači stvarnu opasnost. Međutim, ne mogu da kontrolišu svoj strah, pa čak i samo razmišljanje o okidaču može izazvati ekstremnu anksioznost.

Muškarci ne mogu da kontrolišu svoj strah, pa čak i samo razmišljanje o okidaču može izazvati ekstremnu anksioznost.
Muškarci ne mogu da kontrolišu svoj strah, pa čak i samo razmišljanje o okidaču može izazvati ekstremnu anksioznost.foto: Profimedia

Mizoginija i ginofobija: Koje su sličnosti, a koje razlike

Mizoginija i ginofobija su stanja koja se često mešaju, odnosno pogrešno tretiraju kao identična. Objekat oba jesu žene, ali je reč o dva različita oblika specifičnog odnosa. Dok osoba sa ginofobijom oseća anksioznost i strah kao reakciju na žene, mizoginija je toksična vrsta neprijateljskog seksizma prema ženama. Kod nekih osoba mizoginija se pretvara u mržnju i prezir, koje podupiru predrasude prema ženama. Razlog mogu biti konkretna uverenja (društvena, kulturna, politička…), ali i ne moraju.

Osnovna razlika između ova dva stanja je to što je mizoginija stav koji karakteriše opsesivna mržnja, dok je ginekofobija kliničko stanje zasnovano na nevoljnom, fizičkom odgovoru koji se ispoljava kroz anksioznost. Ginekofobiju takođe ne treba identifikovati sa muškim homoseksualizmom, pri kome muškarce ne percepiraju žene kao seksualno privlačne, ali ne postoji strah od njihove blizine.

Može li se ginofobija javiti i kod žena

Fobije „iskaču“ iz uobičajenih, racionalnih obrazaca razmišljanja i mogu da se razviju zbog određenih iskustava ili izloženosti nekim stimulansima, pa svaka osoba potencijalno može da razvije neku specifičnu fobiju. Iako je tipičnija za muškarce, i neke žene je mogu razviti u pojedinim slučajevima. Potencijalni okidači kod žena mogu da budu traumatični događaji iz detinjstva koji uključuji drugu ženu, kao što je, na primer, zlostavljanje od strane osobe ženskog pola.

Šta izaziva ovu fobiju?

U slučaju oba pola ponekad je teško ili nemoguće odrediti uzrok pojave ginofobije. Međutim, neki faktori pojedince čine podložnijim razvoju ove fobije. To su:

  • genetika (sklonost anksioznim poremećajima)
  • „naučeni odgovor“ (istraživanja pokazuju da je moguće da neko posmatra kako druga osoba preživljava neki strah i nastavi da razvija isti)
  • traumatično iskustvo.
Iako je tipičnija za muškarce, i neke žene je mogu razviti u pojedinim slučajevima
Iako je tipičnija za muškarce, i neke žene je mogu razviti u pojedinim slučajevimafoto: Profimedia

Koji su simptomi ginofobije

Osoba sa ginefobijom može postati anksiozna ili osećati simptome panike kada i samo pomisli na žene ili očekuje da će doći u kontakt sa njima. Ostali simptomi su:

  • mučnina
  • znojenje
  • drhtavica
  • vrtoglavica
  • kratak dah
  • lupanje srca
  • uznemiren stomak
  • dijareja.

Kada se obratiti lekaru

Specifične fobije ponekad rezultiraju značajnom promenom kvaliteta života i ograničavaju osobi radne, društvene, socijalne i svakodnevne aktivnosti. Ljudi sa specifičnim fobijama takođe mogu biti izloženi većem riziku od drugih poremećaja kao što su anksioznost i depresija.

BONUS VIDEO:

01:31

SVAKO JE DUŽAN DA ČISTI ISPRED SVOJE ZGRADE! Tamara Nenadić: Očekuju da javne površine ne moraju da čiste, ALI POSTOJE SANKCIJE

(Espreso/eKlinika/Ma.R./Prelenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.