OVIH 5 BOLESTI NAJČEŠĆE POGAĐAJU KUĆNE MAČKE: Nećete verovati šta sve KAČE, jedan SIMPTOM se vidi GOLIM OKOM
5 najčešćih oboljenja kod mačaka, Foto: Profimedia

pažnja

OVIH 5 BOLESTI NAJČEŠĆE POGAĐAJU KUĆNE MAČKE: Nećete verovati šta sve KAČE, jedan SIMPTOM se vidi GOLIM OKOM

Najčešća oboljenja koja pogađaju kućne mačke mogu da variraju u zavisnosti od regiona, uslova života, starosti mačke i drugih faktora.

Objavljeno:

Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju ili fizičkom izgledu mačke, potražite savet od veterinara koji može brzo i tačno da dijagnostikuje probleme i da na vreme otpočne lečenje.

Najčešća oboljenja koja pogađaju kućne mačke mogu da variraju u zavisnosti od regiona, uslova života, starosti mačke i drugih faktora. Međutim, neka od čestih oboljenja kod mačaka obuhvataju:

Bolesti gornjeg respiratornog trakta

Infekcije kao što su rinotraheitis (uzrokovana virusom herpesa) i kaliciroza (uzrokovana virusom kalici) su česta stanja koja utiču na nos, grlo i oči mačaka.

Bolesti gornjeg respiratornog trakta stanja koja utiču na nos, grlo i oči mačaka
Bolesti gornjeg respiratornog trakta stanja koja utiču na nos, grlo i oči mačakafoto: Profimedia

Bubrežne bolesti

Problemi sa bubrezima su uobičajeni kod starijih mačaka. To može da obuhvti bubrežnu insuficijenciju, infekcije ili stvaranje kamena u bubregu.

Bolesti desni i zuba

Problemi s ustima, poput gingivitisa, paradentoze i zubnih infekcija, česti su kod mačaka. Mogu da izazovu nelagodnost, gubitak apetita i ozbiljne zdravstvene probleme.

Bolesti povezane s crevima

To uključuje infekcije crevnih parazita poput glista ili infekcije bakterijama poput giardije. Takođe, upalne bolesti creva, poput sindroma iritabilnog creva ili upale debelog creva, mogu da budu uobičajene.

Gojaznost je jedna od češćih oboljenja mačaka
Gojaznost je jedna od češćih oboljenja mačakafoto: Profimedia

Dijabetes i gojaznost

Mačke takođe mogu da pate od dijabetesa, a gojaznost je čest faktor rizika. Neaktivnost i nepravilna ishrana mogu da dovedu do ovih stanja.

Važno je redovno voditi mačku kod veterinara na preventivne preglede i pratiti njeno zdravlje. Redovna vakcinacija, kontrola težine, dobra higijena i pravilna ishrana mogu značajno da smanje rizik od ovih oboljenja i održavaju mačku zdravom.

BONUS VIDEO:

00:53

Zimska idila u domu Seke Aleksić

(Espreso/Informer/Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.