KARDIOLOG OTKRIO DA JE OVA STRANA NAJZDRAVIJA ZA SPAVANJE: Mnogi imaju UŽASNE probleme sa ŽELUCEM samo zbog toga
Ilustracija, Foto: Profimedia

saznajte

KARDIOLOG OTKRIO DA JE OVA STRANA NAJZDRAVIJA ZA SPAVANJE: Mnogi imaju UŽASNE probleme sa ŽELUCEM samo zbog toga

Postoje istraživanja koja pokazuju da strana na kojoj spavate može da utiče na vaše zdravlje

Objavljeno:

"Kao neko ko voli da spava, mogu da zaspim i na levoj i na desnoj strani, ali radije volim na levoj. Ipak, nedavno sam imala povredu i nisam mogla da spavam na strani na koju sam navikla, već isključivo na desnoj. Prilično brzo nakon toga, počela sam da imam probleme sa gorušicom. Potom sam na TikTok-u naišla na snimak praktičara koji tvrdi da je spavanje na levoj strani poželjno za zdravlje želuca. Počela sam da se pitam da li je promena položaja mogla da izazove gastrointestinalnu nelagodnost. Prema nauci, možda sam bila u pravu", započela je svoju priču novinarka Keterin Renton.

Gastroenterolog iz Los Anđelesa, dr Eli Rezej kaže da postoje prednosti spavanja na levoj strani kada je u pitanju vaš gastrointestinalni sistem, posebno ako patite od refluksa kiseline. Ipak, postoje i neka istraživanja koja sugerišu da spavanje na levoj strani možda nije idealno za kardiovaskularno zdravlje, posebno kod ljudi sa srčanim oboljenjima. Ove tvrdnje postavljaju pitanje - na kojoj strani treba da spavamo?

Spavanje, Ležanje
foto: dmitrii simakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Odgovor na ovo pitanje u velikoj meri zavisi od toga da li imate određene probleme sa zdravljem, s obzirom na to da se pokazalo da određeni položaji za spavanje na boku uglavnom utiču na gastrointestinalni i kardiovaskularni sistem. Prema tome, gastroenterolog otkriva da ukoliko nemate problema u tim oblastima, verovatno neće biti velike razlike u tome da li spavate na desnoj ili levoj strani.

Prednosti spavanja na levoj strani

Ako patite od gorušice, refluksa kiseline ili bolesti gastroezofagealnog refluksa, verovatno bi bilo dobro da spavate na levoj strani. "Istraživanje je spavanje na desnoj strani povezalo sa povećanjem epizoda refluksa kiseline zbog položaja želuca, koji leži preko poslednjeg dela jednjaka kada spavamo na desnoj strani", kaže gastroenterolog, dr Rezej i napominje da položaj vaše glave dok spavate na levoj strani može da utiče na funkciju varenja.

Prednosti spavanja na desnoj strani

Prednosti spavanja na desnoj strani vezane su za srce i daleko su relevantnije za one koji imaju postojeće srčane probleme nego za one koji nemaju. Za osobe sa srčanom insuficijencijom, spavanje na levoj strani može biti štetno u poređenju sa spavanjem na desnoj strani, kaže kardiolog iz Ujedinjenog Kraljevstva, dr Tomas Snov. "Istraživanje je pokazalo da pacijenti sa ovim stanjem često izbegavaju levu stranu u korist spavanja na desnoj strani, jer mogu da se osećaju udobnije", rekao je kardiolog.

Ipak, ruski doktor Aleksandar Mjašnjikov ističe da je za zdravlje kardiovaskularnog sistema mnogo važnije kontrolisati nivo holesterola, ali i odreći se loših navika, smanjiti težinu u slučaju gojaznosti i obezbediti telu dovoljno sna. Prema njegovim rečima, treba da spavate na strani koja vam je udobna, čak i ako je to levi bok.

BONUS VIDEO

03:33

SAVETI STRUČNJAKA ZA ČUVANJE IMUNITETA TOKOM ZIME! Tri do četiri sata pred spavanje NE RADITE OVO, a ujutru UVEDITE OVAJ RITUAL

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.