OVAJ ČOVEK NE RADI NIŠTA A NA RAČUN MU LEŽE MILIJARDA GODIŠNJE: Uz ovu CAKU pare bukvalno PADAJU S NEBA ZANEMEĆETE
Stiv Balmer, Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

može mu se

OVAJ ČOVEK NE RADI NIŠTA A NA RAČUN MU LEŽE MILIJARDA GODIŠNJE: Uz ovu CAKU pare bukvalno PADAJU S NEBA ZANEMEĆETE

Stiv Balmer za razliku od većine može biti besposličar i zarađivati milijarde

Objavljeno: 17:01h

Za većinu ljudi, pasivni prihod je dodatna manja zarada koja dobro dođe za dopunu kućnog budžeta. Za Stiva Balmera to znači da će zaraditi milijardu dolara godišnje, a da neće raditi ništa.

Balmer će toliko prikupiti od dividende od Microsofta u 2024. godini. Tehnološki div je povećao tromesečnu isplatu dividende na 75 centi po deonici, ili tri dolara po deonici godišnje.

Budući da Balmer kao bivši glavni izvršni direktor Microsofta poseduje 333,2 miliona deonica kompanije od 2014. što je ekvivalent udela od četiri odsto, dobiće ‘sitniš’ od milijardu dolara u fiskalnoj 2024. I to samo zato što posjeduje deonice — neovisno o kretanju cena na berzi.

Majkrosoft
Majkrosoftfoto: AP

Naravno moguće je da Microsoftov upravni odbor odluči smanjiti dividendu, ali to se ne čini verovatnim. Od kada je kompanija 2003. počela isplaćivati ​​dividendu deoničarima, iznos se samo povećava.

Balmer nije jedini koji mlati pare samo od posedovanja deonica kompanija koje isplaćuju dividendu, prenosi tportal.

Berkshire Hathaway Vorena Bafeta trebao bi prikupiti čak šest milijardi dolara dividendi za ovu godinu, prema analizi Volstrit Žurnala. To je zato što većina kompanija u koje Berkshire Hathaway ulaže u isplaćuju dividende. Na tom popisu su Chevron, Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz i American Express.

Na Forbesovoj listi milijardera Voren Bafet trenutno drži petu poziciju s procenjenim bogatstvom od 106 milijardi dolara dok je Stiv Balmer deseti s 80,7 milijardi dolara.

Bloomberg Billionaires Index svrstava Ballmera na petu poziciju s 115 milijardi dolara bogatstva.

Balmer se pridružio Microsoftu 1980. kao asistent Bilu Gejtsu no zapravo je radio kao glavni menadžer. Prvotno je dogovorio osnovnu plaću od 50.000 dolara plus 10 posto udjela u rastu dobiti koji je generisao, ali kada je njegov udeo u profitima postao prevelik, pristao je zameniti uslove za značajan udeo u vlasništvu kompanije.

Pouzdani Gejtsvov savetnik postupno je napredovao i postao izvršni direktor Microsofta 2000. godine. Funkciju je napustio 2014.

Bonus video:

00:25

Velibor Džarovski o kladionicama

(Espreso/ Blic/ Poslovni dnevnik/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.