NAJSOČNIJI SRPSKI PREBRANAC KOJI SE OBAVEZNO SPREMA NA BADNJI DAN: Veruje se da donosi IZOBILJE celoj porodici
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

UUH, KAKaV UKUS!

NAJSOČNIJI SRPSKI PREBRANAC KOJI SE OBAVEZNO SPREMA NA BADNJI DAN: Veruje se da donosi IZOBILJE celoj porodici

Kako se bliži Badnji dan, vreme je da se naoružamo receptima za jela koja ćemo praviti

Objavljeno:

Odvajkada se u Srbiji za taj dan sprema prebranac, a mi vam donosimo unikatan recept za ovo jelo po kome se veruje da donosi izobilje i blagostanje porodici.

Svakako ćete uživati u ukusu.

Sastojci:

1kg pasulja tetovca

2 velike glavice crnog luka (500-600gr)

2 kašike crvene mlevene paprike (30gr)

1 kašika suvog začina (20gr)

5 g soli

200 ml suncokretovog ulja

Priprema:

U lonac istresamo pasulj, pa ćemo naliti 1,5 l vode i ostavljamo da provri. Kada nalijemo vodu pasulj koji nije “zdrav” odmah će isplivati, pa ukloniti ga. Kada pasulj provri, ostavljamo 10 minuta da vri pa tu prvu vodu bacimo.

Vratimo pasulj u vodu i nalijemo 2l vode i ostavljmo na srednjoj vatri da se kuva.

Kada je pasulj skoro kuvan pripremamo zapršku. Luk iseckati na tanke kriškice. Pošto smo luk iseckali, dodajemo ulje i ostavljamo na srednjoj vatri da se prži, pazite da ne zagori, često mešajte.

Pošto je luk skoro gotov dodajemo suvi začin, so, i crvenu apriku.

Ostavljamo da se prži još 2 – 3 minute. Pasulj se za to vreme skuvao. To vidimo po zrnima koja su se skoro raspala ili ga pritisnite viljuškom.

Pasulj možete da kuvate sa postepenim dodavanjem vode ili da nalijete vodu više vode pa posle višak odlijete.

Paaslj je potrebno da bude stalno u vodi, da ogrezne, tako i kada je kuvan.

Preporučujem postepeno dodavanje, tako nema odlivanja viška vode jer tada odlivamo i deo ” brašna” koje pasulj pušta u toku kuvanja a ono daje gustinu.

Rernu uključiti na 220 stepeni. U glinenu posudu staviti trečinu luka, po dnu, pa pola pasulja, pa trecinu luka, pa pola pasulja i odgore ostatak luka. Odneti u zagrejanu rernu da se peče.

U toku pečenja pasulj možete lagano izmešati sa lukom da bi se on fino sjedinio. Pasulj smo pekli izmedju sat i sat ipo. Prebranac prohladite pa poslužite.

BONUS VIDEO

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/najzena/Slobodanka Ćorić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.