SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI SE BORI SA OVIM PROBLEMOM, A TO JE JASAN ZNAK DA TELO BOLUJE: Doktorka otkrila i ZAŠTO
Foto: Profimedia

pažnja

SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI SE BORI SA OVIM PROBLEMOM, A TO JE JASAN ZNAK DA TELO BOLUJE: Doktorka otkrila i ZAŠTO

Prema brojnim izveštajima, posebno nakon godina pandemija i pojačanog stresa, ova pojava je sve češća

Objavljeno:

Bubuljice se mogu pojaviti bilo gde na telu, uključujući i leđa. Toplotni osip, takođe označen kao iritacija kože, je najčešći uzrok bubuljica. Izlaganje suncu u dužim intervalima dovodi do toplotnog osipa koji karakteriše stvaranje mnoštva sitnih bubuljica.

Akne na leđima i dekolteu- zašto nastaju?

Akne i bubuljice se najviše javljaju na licu, vratu, leđima i ramenima. Radi se o upalnom kožnom oboljenju koje samo po sebi nije opasno po zdravlje, ali može ozbiljno narušiti samopouzdanje osobe koja od njih pati i bitno uticati na njen socijalni život.

Najverovatnije, postoje neki predisponirajući faktori za to: na primer, odeća koja povećava znojenje i lučenje sebuma, kao i nepravilna nega kože (ili potpuno odsustvo) u predelu dekoltea i leđa.

Veruje se da lokalizacija upale u određenim delovima tela ukazuje na unutrašnje probleme tela. Ova izjava je došla do nas iz orijentalne medicine, gde je dijagnostika kože izuzetno popularna.

Sa stručne i naučno potkrijepljene tačke gledišta, akne su hronična bolest koja se pogoršava u zavisnosti od spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

Ako ste suočeni sa problemom akni, ne isključujte prisustvo ozbiljnog unutrašnjeg faktora. Uslovno fiziološka norma je pojava akni u adolescenciji od 12 do 19 godina. Ako akne nastave da muče i nakon 25 godina, onda postoji jasna hormonska neravnoteža (ne zaboravite da su akne bolest zavisna upravo od hormona). Uzrok hronične upale mogu biti i tegobe gastrointestinalnog trakta, kao i promene u crevnoj mikroflori (disbioza).

5 saveta dermatovenerologa Nevene za rešenje ovog problema

Doktorka Nevena Nešković podelila je na svom Instagram profilu 5 korisnih saveta za rešenje ovog problema, koji svakako nije samo estetski.

Čim se oznojite presvucite vlažnu odeću, posebno nakon intezivnog fizičkog napora

Redovno održavajte higijenu. Tuširajte se barem jednom dnevno i naravno, uvek nakon intezivnog fizičkog napora.

Izbegavajte nošenje veštačkih materijala i previše uske odeće

Ukoliko akne prati i maljavost na leđim, razmislite o trajnom uklanjanju dlačica

Ukoliko je blaži oblik akni, koristite benzoil peroksid prilikom tuširanja, ostavite da deluje par minuta, a zatim isperite.

Bonus video:

05:30

Majke i snajke humantirana akcija

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.