JAK PANIČNI STRAH I STRES SAMO SU JEDNI OD REAKCIJA KOJE VAŠ PAS MOŽE IMATI NA JAK ZVUK PETARDI: Pomozite mu!
Uplašen pas od petardi i vatrometa, Foto: Profimedia, AP

velika trauma

JAK PANIČNI STRAH I STRES SAMO SU JEDNI OD REAKCIJA KOJE VAŠ PAS MOŽE IMATI NA JAK ZVUK PETARDI: Pomozite mu!

Pas u ovo vreme ne bi smeo biti sam u dvorištu, a u šetnju ne idite bez povodca.

Objavljeno:

Pas može biti pod stresom zbog toga što je u njegovoj blizini pukla petarda, verovatno će nastojati da pobegne, pa je neophodno da možete da ga sprečite povodcom i pomognete mu da se ne izgubi.

Sluh životinja puno je istančaniji od čovekovog, pa nije čudo da buka od pirotehnike kojoj svedočimo nekoliko dana uoči i tekom novogodišnje noći kod njih može izazvati jaki panični strah i stres, koji kod starijih ili bolesnih životinja može izazvati i srčani udar, odnosno ubiti ih. Zbog toga mnogi vlasnici kućnih ljubimaca ovih dana muku muče oko toga kako im barem malo olakšati dane kad petarde pucaju na sve strane.

Vatromet tokom novogodišnjih praznika
Vatromet tokom novogodišnjih praznikafoto: Imgur

Čak i ako postoji takav dogovor, reorganizujte se kad je reč o redovnim šetnjama. Naime, ako ste inače navikli na duže šetnje predveče, u vreme kad pucnjava postaje žešća, preskočite ih, ili maksimalno skratite. Umesto istrčavanja uveče, izvedite vašeg psa ranije ujutro, a uveče ga učite da nuždu obavi u kući na mestu koje ste mu odredili za to.

Imajte na umu da ni najbolji, pa ni najmanji pas u ovo vreme ne bi smeo biti sam u dvorištu, a u šetnji ne bi smeo biti bez povodca. Naime, pas pod stresom zbog toga što je u njegovoj blizini pukla petarda, verovatno će pobeći, što je razlog zbog kojeg upravo u praznično vreme ima najviše izgubljenih životinja. Imajte na umu da pas i sa povodca može pobeći, ako je povodac labavo svezan, ili niste svesni te mogućnosti. Zato je dobro ići samo na poznatu livadu i kretati se što bliže ulazu u zgradu, kako biste psu ostavili mogućnost da beži prema kući.

Pas koji se boji izaći iz kuće zbog velike buke poče će cviliti kad dođe vreme da mu stavite povodac oko vrata, mogao bi drhtati i pojačano sliniti i skrivati se od vas kad ga poželite izvesti, iako inače jedva dočeka taj trenutak. Vrlo slično reagovaće i mace: One se obično sakriju odmah čim se osete ugroženima. Preplašeni pas ili mačka često odbijaju hranu, ređe će piti i izbegava će nuždu. U oba slučaja na neugodne zvukove obično reagaju skrivanjem u neki ugao u kojem ih ne možete dotaći. Ako ih pokušate izvući, verovatno će vas ogrebati i ponašati se kao da se brane od napada.

Uplašen pas od zvuka petardi
Uplašen pas od zvuka petardifoto: Printscreen/TikTok/ dr_lindsaybutzer

No, možda im najteže pada ako ih pokušavate umiriti tako da palite televizor ili muziku koja ide glasno u nadi da će to utišati pucnjavu koja dolazi izvan stana. To može samo dodatno uznemiriti ljubimca, jer je stres od buke još veći i onemogućava mu da proceni koliko je daleko ono što doživljava kao opasnost. Zato s kućnim ljubimcima ne pribegavajte tehnici "klin se klinom izbija".

I psima i mačkama najviše će pomoći sve ono što biste praktično napravili i da se sami ogradite od neugodnih zvukova i pokušate provesti mirno veče. Pre svega, zatvorite prozore i spustite roletne. Ako postoji prostorija u stanu koja nema prozore i do nje dopire manje buke, kupatilo, špajz, napravite ljubimcu tamo sigurnu oazu. Postavite ćebe ili ležaj u tu prostoriju.

Psima ponekad pomaže ako ih obmotamo šalom ili ćebetom oko tela, ili im obučemo neki kupljeni kaputić, dok mace mogu da se zavuku u putnu torbu. Mace će se rado sakriti i u ormaru među odećom.

Dok traje pucnjava, ponudite ljubimcu hranu i vodu blizu mesta gde se oseća sigurno.

Uplašen pas u svom domu
Uplašen pas u svom domufoto: Printscreen/Instagram/bumper.theluckdragon

Važno je i da i vi ostanete smireni i da tako svojim ponašanjem životinji pokažete da se vi ne osećate ugroženo, što na njih može delovati utešno. Ne treba insistirati na maženju ako ljubimac ne pokazuje previše želje za to. Nemojte ga terati s kauča ili iz krila ako pokazuje potrebu za vašom blizinom i češkanjem.

Svaki odgovoran vlasnik sam će najbolje proceniti jesu li njegovom ljubimcu potrebni i neki lekovi za smirenje. Nipošto nemojte koristiti lekove namenjene za ljude, pogotovo ne u dozi koju sami procenite, jer tako ljubimcu možete nauditi. Radije se posavetujte s veterinarom ili osobljem u pet shopu oko biljnih ili homeopatskih lekova koje možete koristiti.

Za pse i mace koji ne vole tablete najjednostavniji izbor su sprejevi kojima možete špricati njihovu ćebad i opremu nekoliko dana pre stresnog razdoblja, pa u te dane pojačati mirise. Dobro rešenje su i homeopatske kapi ili granule koje se mogu dodati u hranu, kao i paste za smirenje. Sve ovo im možete davati kao poslasticu, dok su klasični lekovi krajnji izbor za jako uznemirene i bolesne i stare životinje. Svakako se pridržavajte uputstva o doziranju koje dobijete od veterinara.

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sata/Marijana Matković/Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.