EVO KAKVE POSLEDICE NA ORGANIZAM OSTAVLJA APSTINENCIJA: Stvari uopšte nisu naivne - ženama pravi haos ''TAMO DOLE''
Ilustracija, Foto: Anna Bizon / Alamy / Alamy / Profimedia

saznajte

EVO KAKVE POSLEDICE NA ORGANIZAM OSTAVLJA APSTINENCIJA: Stvari uopšte nisu naivne - ženama pravi haos ''TAMO DOLE''

Apstinencija od intimnih odnosa može da se odrazi na vaše zdravlje kao i fizički izgled

Objavljeno:

U nastavku pročitajte kakve posledice duga apstinecija može imati na vaše telo.

Gubitak libida

Ukoliko svu želju za intimnim odnosima držite u sebi i ne radite ništa po tom pitanju, vremenom će ona nestati. „Osobe koji se suzdržavaju od intimnih odnosa s vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za intimon polako nestaje“, objašnjava dr. Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

Žena
foto: Profimedia

Opuštanje zidova vagine

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

„Ako starije žene nemaju redovno odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče da budu aktivne to može da bude prilično bolno“, napominje dr Kuper.

Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje zidova vagine, a oboje su posledica nedostatka hormona estrogena.

vagina
foto: Profimedia

Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i "podmazana" za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kada estrogen nestane, ne vraća se“, objasnila je dr Lorin Strečer.

Pojačani menstrualni bolovi

Kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvreženom mišljenju, intimni odnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve.

„Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što prouzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Može doći do povećanja nivoa endorfina što takođe pomaže kod menstrualnih grčeva“, objašnjava dr Robert Šnajder.

Bol, Žena, Menstruacija, Bol u stomaku
foto: Profimedia

Ipak pored svih navedenih stvari koje negativno utiči na stanje celokupnog oranizma, postiji jedna pozitivna stvar u svemu.

Manji rizik od polno prenosivih bolesti

Ne samo da ćete smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

Intimni odnosi su glavni „krivac“ za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta, objasnila je dr Strečer. Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je „učestalost intimnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“.

BONUS VIDEO

00:47

OBAVEZNA APSTINENCIJA POSLE KORONE! Evo KOLIKO morate da se uzdržavate od S*KSA ako ste je preležali! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/zenablic/Marija Brčić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.