DOKTORKA OTKRILA KOJE NAMIRNCIE NIKAKO NE TREBA JESTI U TOKU ZIME: Ovakvo VOĆE i povrće NE KUPUJTE sada na pijaci
Namirnice, Foto: Profimedia

dobro je znati

DOKTORKA OTKRILA KOJE NAMIRNCIE NIKAKO NE TREBA JESTI U TOKU ZIME: Ovakvo VOĆE i povrće NE KUPUJTE sada na pijaci

U današnje vreme u prodavnicama tokom cele godine možete pronaći voće i povrće koje želite

Objavljeno: 21:11h

Tokom leta, na pijaci možete pronaći organsku hranu koja se ubira i donosi sveža na tezge. Međutim u zimu i rano proleće, vrlo često ste primorani da koristite namirnice koje su putovale u proseku 1.300 kilometara do vašeg supermarketa. Ovaj proces čini da namirnice postanu blede i i bez vitamina.

Iako je ishrana nesezonskim namirnica neizbežna, postoji voće i povrće koje je bolje da kupite smrznuto. Smrznuto povrće je ipak ubrano na vrhuncu svežine i ponekad ima više vitamina nego vansezonsko a "sveže".

Dr Katarina Bajec danas je bila gošća emisije „Probudi se“ gde je govorila o tome kako boja različite hrane utiče na zdravlje, a na šarenom tanjiru našao se i paradajz – i bila je prava prilika da konačno razreši dilemu: Da li je dobro jesti paradajz koji se u zimskoj sezoni prodaje po marketima?

„U suštini su se stvari promenile. Kad smo bili mali, mislim da nisi mogao da zamisliš ni da vidiš paradajz u ovo vreme, a kamoli da ga jedeš. Međutim, sada su se granice porušile, tako da mi imamo i voće i povrće koje nije sezonsko i karakteristična za naše područje – što ne znači da su lošijeg kvaliteta“, istakla je dr Bajec, a otkrila je da i sama konzumira svež paradajz van sezone.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Foto: Profimedia

„Ja lično ne pravim tu vrstu selekcije, trudim se da konzumiram što više svežeg voća i povrća. Naravno, neko voće i povrće ja i sama zamrzavam, verujem kao i većina ljudi. Zamrzavanje ne utiče na kvalitet ako se ništa drugo ne radi osim što se opere i stavi u zamrzivač. I to voće ima nutritivnu vrednost“, rekla je Bajec.

Slede preporuke hrane koju treba jesti samo u sezoni

Grašak

Svež grašak nije lako pronaći. To je zato što sezona graška traje samo dve nedelje. Grašak treba jesti u rano proleće, kada je naslađi i najsvežiji. Tokom godine grašak može biti bezukusan. Ako vam se baš jede grašak, najbolje je da ga kupite svežeg u proleće i spakujete u zamrzivač. Ako kupujete zamrznut grašak, proverite samo da nema dodate soli.

Grašak, Grašak sa piletinom
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajte sa Stašom

Paradajz

Najbolje vreme za paradajz jeste od početka avgusta do kraja oktobra. Tada paradajz dostiže svoj puni potencijal kada je slast u pitanju. Opcija jeste paradajz u tegli koja može sadržati toksični bisfenol A.

Špargla

Još jedno sezonsko voće jeste špargla i ona se jede od početka pa do sredine proleća. U suprotnom dobićete drvene i nejestive stabljike. Smrznuta špargla je dobra samo u kuvanim jelima.

Špargla
foto: Printscreen/Youtube/emisija Farma

Kukuruz

Uživajte u kukuruzu dok možete zato što ova biljka zri krajem leta i u ranu jesen. Najbolji je grilovan ili pečen ali oljušten. Ako ga jedete van sezone, potražite ga smrznutog.

Zelena salata

Salata je namirnica koju možete pronaći u supermarketu cele godine, međutim najpametnije je jesti u rano proleće. Ukoliko vam se zelena salata jede van sezone, zdravije je da je zamenite keljom.

BONUS VIDEO

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/najzena/Slobodanka Ćorić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.