SRBI OVU KOBASICU TAMANE KAO DA JE DŽABE, A EVO ŠTA RADI NAŠEM ZDRAVLJU: Dobro ćete razmisliti da li ćete je jesti
Kobasice, Foto: Profimedia

pažnja

SRBI OVU KOBASICU TAMANE KAO DA JE DŽABE, A EVO ŠTA RADI NAŠEM ZDRAVLJU: Dobro ćete razmisliti da li ćete je jesti

Evo koje namirnice treba izbegavati prema rečima kardiologa Džefa Etertona

Objavljeno:

Mesne prerađevine dosta se konzumiraju u ishrani, ali koliko su zapravo zdrave večita je dilema i predmet rasprave. U toku zime nađu se i češće ne meniju, a ukoliko nemate domaće i kupujete u marketima obratite pažnju prilikom kupovine, pratite deklaracije i sastav.

Retko ko od nas može da zamisli odlazak u restorane brze hrane, a da ne poruči pomfrit. Međutim, iako tako spremljeni krompirići deluju lepo i ukusno, oni su, upozoravaju nutricionisti, najverovatnije jedno od po zdravlje najgorih slanih užitaka. Generalno se, kako se ističe, pržena hrana smatra nezdravom, pa na njihovom izbacivanju posebno insistiraju oni koji se bave zdravom ishranom.

Pogledajte kako se prave domaće kobasice.

Kobasice, Kobasica, Meso
foto: Profimedia

Nutricionisti uvek radije preporučuju da hrana bude pripremana bez termičke obrade, odnosno da se izbegava prženje na ulju, u fritezi ili pečenje na roštilju. Uglavnoom se preporučuje kuvanje namirnica i to svih, pa i mesa.

Evo koje namirnice treba izbegavati prema rečima kardiologa Džefa Etertona.

Pomfrit

I deca i odrasli podjednako vole pržene krompiriće. Potreba za skrobom je kod svih prisutna, pa ćete u nekom periodu možda i nekontrolisano jesti te "grickalice". Međutim, trebalo bi znati da su one prepune zasićenih i trans-masti pa ih je najbolje konzumirati samo u malim procentima. Pomfrit ne samo što loše utiče na zdravlje, već je kaloričan pa se masti iz njega nakupljaju tamo gde ne treba, što se odražava i na težinu.

- To je kao kad uzmete komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga ispržite i dobro posolite - objašnjava kardiolog Eterton.

Kobasice, Kobasica, Meso
foto: Profimedia

Međutim, u ljudskoj prirodi je požuda za natrijumom, to jest solju, kao i za lošim mastima koje su prisutne u najlešće omiljenoj hrani mnogih od nas. Ipak, dobra zamena za njih su zdrave grickalice poput onih na biljnoj bazi.

Prerađevine od mesa

Teško da se može zamisiti frižider bez kobasica, kulena, slanine ili viršli. Suhomesnati proizvodi su naročito za gurmane pravo uživanje, međutim, treba znati da i sa njima treba biti umeren. Ta kategorija hrane povećava srčanu insuficijenciju, tvrde stručnjaci.

Ipak ni nutricionisti, pa tako ni doktor Eterton, ne smatraju slaninu najgorom hranom, naprotiv, nju preporučuju za doručak u kombinaciji s jajima. S druge strane, on ističe da je kobasica najgora zbog velikog udela zasićenih masti.

Crveno meso

Iako je crveno meso prema svim preporukama lekara poželjno zbog gvožđa, ono ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti zbog čega treba ograničiti njegov unos. Poznati kardiolog je za „Trilist“ savetovao da ga treba smanjiti na čak 10 odsto u ishrani i da se to takođe odnosi i na svinjetinu koju mnogi ne svrstavaju u crveno meso, ali ona to zapravo jeste po sastavu. Ona je jednako nezdrava jer obiluje zasićenim mastima koje utiču na kardiovaskularni sistem.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.