OVO JE SVOJ DECI U STAROJ JUGI BILO OMILJENO PIĆE: Naše bake su ga SVAKOG DANA spremale, danas su ga svi ZABORAVILI
šerbet, Foto: Printscreen/youtube/Cooking is fun

recept

OVO JE SVOJ DECI U STAROJ JUGI BILO OMILJENO PIĆE: Naše bake su ga SVAKOG DANA spremale, danas su ga svi ZABORAVILI

Ovaj napitak zovu i sok od ruže

Objavljeno:

Sigruno ste čuli za šerbet, u narodu poznat i kao repcet naših baka protiv kašlja. Priprema se lako i mnogima je asocijacija na detinjstvo, ali postoji jedan veoma sličan napitak. Ključan stastojak pravi razliku. Reč je o đul-šerbetu.

Sam način pripreme ovog napitka otkriva o kakvom sastojku je reč. A đul-šerbet sprema se na sledeći način: izabrati crvene mirišljave ruže (važno je da su zdravo uzgajane), oprati ih temeljno i odvojiti latice preko kojih treba naliti litar vurće vode, pa ostaviti nekoliko sati, a najbolje je da smesa prenoći.

Pogledajte i recept za originalno pripremljen šerbet od mleka i šećera.

Šejk, Smuti, Napitak
foto: Printscreen YouTube/JECA SVAŠTARICA

Latice će zbog toga izgubiti boju, pa će smesa poprimiti smeđu boju. Sledeći korak je da procedite tečnost, stavite u lonac šećer i vodu i prokuvate. Dodaje se zatim limuntus. Kada tečnost provri, ostaviti sirup još desetak minuta da se kuva.

Sirup treba prohladiti, sipati u čiste, sterilisane flaše. Sok je najbolje pripremati sa rashlađenom mineralnom vodom, uz malo mente ili malo limuna.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Blicžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.