DOKTOR OBRENOVIĆ OTKRIO ŠTA ZNAČI AKO VAM TRNU RUKE I NOGE: Ako osećate OVE SIMPTOME vreme je za LEČENJE
Doktor Miloš Obrenović, Foto: Youtube printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

zdravlje

DOKTOR OBRENOVIĆ OTKRIO ŠTA ZNAČI AKO VAM TRNU RUKE I NOGE: Ako osećate OVE SIMPTOME vreme je za LEČENJE

Da li su grčevi u nogama, peckanje ili trnjenje problem na koji bi trebalo reagovati ili ga prosto zanemariti?

Objavljeno: 21:29h

Neuropatija, poremećaj nervnog sistema, može imati ozbiljan uticaj na svakodnevni život pojedinca. Ovaj medicinski termin odnosi se na oštećenje ili disfunkciju nerva, često prateći bol i nelagodnost. Doktor dr Miloš Obrenović, internista i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije ukazuje na simptome oboljenja, ali i najugroženije grupe ljudi. Istile da iako je lečenje teško, može biti uspešno

Da li su grčevi u nogama, peckanje ili trnjenje problem na koji bi trebalo reagovati ili ga prosto zanemariti? U RTS Ordinaciji o neuropatiji govorio je dr Miloš Obrenović, internista i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

- Imate neke tegobe, senzacije, za koje ne vidite neki objektivni razlog. Jasno je ako imate neku povredu, nešto se desilo, opekli ste se, normalno da osećate bol i žarenje, to nije neuropatija. Ali ako imate bol, a nemate uzrok, onda znači da postoji oboljenje samog nerva. Ako imate prenaglašenu reakciju, pri dodiru, koji bi trebalo da bude sasvim normalan, vi osećate bol, što se naziva alodinija, a to je već oboljenje.

- Ako imate senzacije trnjenja, peckanja, žarenja, zatim iznenadni probod, kažu kao da me je udarila struja, nagli kratak bol sekund, dve, to je neuropatija, treba razmišljati šta je uzrok i obratiti se lekaru, objasnio je dr Miloš Obrenović.

Dr Obrenović je govorio i o tome koji se lekari specijalisti bave lečenjem neuropatija.

Kome je potrebno zatražiti pomoć?

Da bi se postavila dijagnoza, potrebno je da prođe jedan pregled. Neurolozi su tu na prvom mestu, kao i fizijatri. Pacijenti se vrlo često obrate prvo fizijatru, pošto neuropatije počinju obično prvo u rukama i nogama. Može i da se desi da se pacijenti obrate i ortopedu, internisti endokrinologu, jer vrlo često, jedna od najčešćih neuropatija je dijabetička neuropatija, dodaje fizijatar.

Dr Obrenović kaže da postoji i jedna podgrupa neuropatija koje se nazivaju autonomne ili vegetativne, kada postoji oštećenje vegetativnog nervnog sistema.To su simpatikus i parasimpatikus, i prve tegobe mogu biti poremećaji srčanog ritma, ubrzani srčani rad, zatim nestabilan krvni pritisak, vrtoglavice, takođe postoje i digestivne tegobe, kao i urološke tegobe, zavisno od segmenta vegetativnog nervnog sistema koji je pogođen i, na kraju, čak i se*sualne disfunkcije.

- Deficit vitamina B6 može da dovede do oštećenja nerava, ali i hipervitaminoza B6 može da dovede do oštećenja nerava kod upotrebe nekih suplemenata, što je danas moderno, u nekoj rekreaciji, sportu, uzimanje suplemenata bez neke kontrole i bez nekih ozbiljnih merenja, rekao je fizijatar.

Grip
foto: Profimedia

Kako virusi utiču na pojavu neuropatije?

- Bilo je neuroloških komplikacija kod korone, znači bilo je onih koji su dobijali epileptičke napade, pa su kao takvi tretirani da bi se posle dokazalo da nisu epileptički napadi. Bilo je kardiovaskularnih komplikacija, ne samo tromboza, nego poremećaji ritma i svih drugih stvari koje smo pomenuli, istakao je dr Miloš Obrenović i dodaje da HIV proizvodi neuropatiju, zatim herpes varičela, odnosno herpes zoster virus. Kod herpesa se javlja neprijatan bol koji može da ostane simptom i nekoliko meseci posle preležane infekcije.

Što se tiče dijabetesa, posebno dijabetes tipa 2, može da se kontroliše ishranom, fizičkom aktivnošću i uzimanjem lekova. Dijabetička polineuropatija je uzrokovana oštećenjem malih krvnih sudova.

- Kod dijabetesa osećaju najčešće onaj klasični periferni tip, to je znači, osećaj senzacija, žarenja, to se opisuje kao dijabetička polineuropatija kao čarape dokolenice, pacijent počinje da oseća, znači od prstiju, pa do potkolenica promenu senzibiliteta, utrnulost, hipersenzibilitet ili hiposenzibilitet, i ona može biti simetrična, najčešće na oba ekstremiteta. Može da bude i asimetrična, to se isto dešava i sa rukama, znači, ide od periferije prema gore, kao da imate rukavice i da vam prsti trnu, da imate osećaj promenjenog senzibiliteta, na dodir da osećate bol ili da ne osećate dovoljno uopšte i da nemate dovoljnu koordinaciju, kontrolu nad pokretima, objasnio je dr Obrenović, i dodao da se dijabetička polineuropatija može razviti i na graničnim vrednostima šećera u krvi.

Što se tiče ukleštenja lumbalnih i vratnih nerava, to su mehaničke ili traumatske neuropatije i nastaju kao posledica degenerativnih promena na kičmenom stubu i pacijenti osećaju da im trnu prsti ili osećaju kao nedostatak snage u nogama. To se može lečiti mnogim metodama, samo treba delovati na vreme.

Kada se treba obratiti lekaru

- Apsolutno kod neuropatija, naravno i kod drugih stanja, ali kod neuropatija je jako bitan razgovor sa pacijentom, znači, što mi kažemo, anamneza, zatim elektromioneurografija, to je nešto što apsolutno može da pokaže na kom nivou je koji tip oštećenja, pošto to može da liči na sve druge, recimo ove koje smo pomenuli, cervikalne i lumbalne radikulopatije, znači, morate izvršiti određena ispitivanja, magnetnu rezonancu, snimanja, skener, i tako dalje, da biste tačno znali nivo i gde kako deluje, kaže dr Obrenović.

Može li se stanje neuropatije popraviti

- Primenjuju se raznovrsni lekovi iz raznih grupa. Ono što se danas, najčešće primenjuje, to su pregabalin to je antikonvulzivni antiepileptik. Kod neuropatija je to lek izbora, ali to je lek koji daje dosta senzacija, da kažem tako, komplikacija, neželjenih efekata i pacijenti ga nerado uzimaju, jer ga teško podnose. Nekada je potrebna trajna suplementacija, nekada je potrebno i trajno lečenje koje suprimira određene tegobe i ne možete prekidati tu terapiju, rekao je dr Obrenović, i dodao da se ne može jednim lekom rešiti problem, već je potrebno vratiti se zdravim navikama, pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i odlaziti na vreme na spavanje.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.