POSNI RIBLJI PAPRIKAŠ PO RECEPTU ALASA SA DUNAVA: Tradicionalno jelo koje morate spremati Ttokom POSTA
Riblji paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Mira Vidakovic

recept

POSNI RIBLJI PAPRIKAŠ PO RECEPTU ALASA SA DUNAVA: Tradicionalno jelo koje morate spremati Ttokom POSTA

Ovaj specijalitet je namenjen samo pravim hedonistima i gurmanima

Objavljeno:

U središtu bogate kulinarske tradicije, riblji paprikaš predstavlja jedno od najukusnijih jela koje povezuje ljubitelje dobrog zalogaja širom sveta. Ovaj specifičan i sočan riblji specijalitet nosi u sebi mirisne note svežeg ulova i karakteristične arome paprike, stvarajući savršenu kombinaciju za nepce i dušu.

Priprema ribljeg paprikaša zahteva pažljiv odabir svežih sastojaka. Najčešće se koristi bela riba poput soma, smuđa ili šarana, a svežina ribe je ključna za postizanje najboljeg ukusa.

Spremanje ribljeg paprikaša zahteva malo više vremena
Spremanje ribljeg paprikaša zahteva malo više vremenafoto: Printscreen/Youtube/ Mira Vidakovic

Sam proces pripreme ribljeg paprikaša je pravi ritual. Prvo, komadi ribe se pažljivo pripremaju, a zatim se proprže u vešto izabranoj mešavini crnog luk i paprike. Ova kombinacija aromatičnih sastojaka stvara osnovu za bogat i intenzivan ukus. Dodatak paradajza doprinosi kompleksnosti jela, pružajući mu sočnost i boju.

U nekim regionima, riblji paprikaš se tradicionalno sprema u posebnim posudama, poput kotlića ili zemljanih lonaca, na otvorenoj vatri. Ovaj način pripreme ne samo da doprinosi jedinstvenom ukusu jela, već i stvara nezaboravan doživljaj zajedničkog okupljanja i uživanja u hrani.

Služiti uz široke rezance, palentu li krompir.

Vreme pripreme:

80 minuta

Sastojci:

1 kg očišćene ribe

2 glavice crnog luka

1 ljuta papričica

1 dl belog vina

3-4 paradajza (ili pelat iz konzerve)

2 kašike paradajz pirea

50 ml ulja

1 kašičica aleve paprike

2 lista lovora

so, biber

Ukusno jelo, odlično za vreme posta
Ukusno jelo, odlično za vreme postafoto: Printscreen/youtube/ Radine Poslastice

Priprema:

1. Crni luk što sitnije iseckajte pa ga izdinstajte na vrelom ulju.

2. Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i sitno iseckajte, te ga dodajte u luk.

3. Ubacite i sitno iseckanu ljutu papričicu, lovorov list, paradajz pire i vino. Sve zajedno kuvajte oko pola sata.

4. Tečnosti treba da bude toliko da prekrije namirnice. Gustina ribljeg paprikaša je stvar ukusa. Ako volite ređi paprikaš, dodajte više vode (1 l) a za gušći, dovoljno je da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i luku.

5. Na kraju dodajte ribu isečenu na komade. Dodajte ostale začine i kuvajte još 20 minuta.

Savet plus: Riblji paprikaš se ne meša već se samo malo protrese šerpa.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.