OVAJ VIC O TITU JE SLAO LJUDE NA GOLI OTOK: Predsednik ga nije mogao SMISLITI, značenje je bilo PONIŽAVAJUĆE
Tito, Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

neverovatno

OVAJ VIC O TITU JE SLAO LJUDE NA GOLI OTOK: Predsednik ga nije mogao SMISLITI, značenje je bilo PONIŽAVAJUĆE

"Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je odgajila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu „Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela“

Objavljeno: 09:48h

O Titu su se pevale razne pesme, a jedna od najpoznatijih „Druže Tito, ljubičice bela“ koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je otišla sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porekla koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, jedan od retkih tekstova je 2013. godine objavila „Politika“, novine u kojima je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu, koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

"Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je odgajila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu „Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela“. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl su došla dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni vic.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora je bila dve i po godine, gde su od nje tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je iz Udruženja novinara, piše „Politika“ 2013. godine.

Objavila je knjigu

Tito
foto: Profimedia

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl objavila je knjigu „Ljubičica bela“, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

"Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gde ga treba razdvojiti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu", pisala je.

"Devojke su se pretvarale u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji", pisala je u knjizi Ženi Lebl.

Bonus video:

04:11

NASTAVLJA SE SUĐENJE IGORU STOJKOVIĆU OPTUŽENOM ZA UBISTVO MARIJE ŠULOVIĆ Ristić: Priznao je da je vozio pod dejstvom alkohola

(Espreso/najžena/Vesna vukadinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.