ITALIJANSKA BAKA PODELILA STARINSKI RECEPT ZA PALENTU, OVO JE NJHOV SPECIJALITET: Meso i 1 SOS daju poseban ŠMEK
Palenta, Foto: Profimedia

svideće vam se

ITALIJANSKA BAKA PODELILA STARINSKI RECEPT ZA PALENTU, OVO JE NJHOV SPECIJALITET: Meso i 1 SOS daju poseban ŠMEK

Napravite ukusnu palentu sa mesom i paradajz sosom po starinskom receptu italijanske bake

Objavljeno:

Palentu nazivaju i "italijanskim grizom", a nastala je u severnoj Italiji. Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme, palenta se često nalazila na trpezi u porodicama radničke klase i seljaka, a kasnije postaje popularna u celom svetu. Nekada se pravila i od pasulja i mahunarki, a tradicionlano se služila tako što se stavljala na sredinu stola ili daske.

Mi vam donosimo recept italijanske bake za palentu koju ćete obožavati. Služi se sa paradajz sosom, mesom i parmezanom. Ovako pripremljena palenta isto se služila na stolu, a menjala je testeninu. Kada se ohladi postane čvršća, a samim tim u takvom stanju možete da je grilujete, pohujete...

Srbi obožavaju da jedu palentu
Srbi obožavaju da jedu palentufoto: Profimedia

Sastojci:

1/2 crnog luka

1/2 šargarepe

4 domaće sveže kobasice (manje)

2 svinjska rebra

500 ml paradajz sosa

500 g svinjskog mlevenog mesa

250 g kukuruznog brašna (palente)

1 l vode

parmezan

Recept za palentu sa mlevenim mesom:

U šerpu sipajte maslinovo ulje da pokrije dno, pa kada se zagreje dodajte sitno seckan crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša dodajte rebra, jednu kobasicu kojoj ste skinuli kožu i mleveno meso. Ostavite da se isprži (sipajte još maslinovog ulja ako je potrebno), a onda sipajte i paradajz sos.

Ostavite da se meso kuva nekih sat vremena, a pre toga posolite i promešajte. Izvadite preostale 3 kobasice iz creva i blago ih viljuškom pritisnite, pa propržite u tiganju u kojem ste zagrejali malo ulja. U šerpu sipajte vodu, posolite i postepeno dodajte kukuruzno brašno (palentu). Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte jednu kutlaču paradajz sosa sa mlevenim mesom u palentu i promešajte.

Zatim dodajte malo propržene kobasice i nastavite da je kuvate, uz neprestano mešanje. Kad krene da vri sklonite sa šporeta. U tanji pospite parmezan, pa malo paradajz sosa sa mlevenim mesom, a onda dodajte i palentu. Preko stavite malo ispržene kobasice, dekorišite parmezanom. Služite palentu.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.