RADIOLOG SINICKI REKAO DA AKO OSETITE BOL U OVOM DELU STOMAKA ODMAH IDETE NA SNIMANJE: To je SIMPTOM opake BOLESTI
Dr Vladimir Sinicki, Foto: Printscreen/Pink

ZDRAVLJE

RADIOLOG SINICKI REKAO DA AKO OSETITE BOL U OVOM DELU STOMAKA ODMAH IDETE NA SNIMANJE: To je SIMPTOM opake BOLESTI

Doktor Vladimir Sinicki rekao je da ako osetite bol u ovom delu stomaka odmah idete na snimanje

Objavljeno:

Jedan od pregleda koji može da otkrije promene u našem organizmu i to na više organa jeste ultrazvuk stomaka. Međutim, nije u potpunosti savršen. Radiolog dr Vladimir Sinicki za RTS ordinaciju objašnajva šta ultrazvuk stomaka mož sve da otrkije i šta bi pacijenti trebalo da urade pre samog pregleda.

"Pacijentima se savetuje, najbolje bi bilo šest do osam sati pre pregleda da ne jedu, da je prazan stomak. Uvek je dobro da taj pregled odradimo u jutarnjim časovima, to je i najlakše za pacijente, a za mokraćnu bešiku je potrebno da popiju tri do četiri čaše vode jedno 45 minuta pre pregleda, da bi bešika bila puna i da može da se vidi njen volumen, kapacitet i neke promene, ako ih ima", objasnio je radiolog dr Sinicki.

Dodaje i da se ultrazvukom abdomena ne mogu videti neki šuplji organi kao što su želudac, tanko i debelo crevo. Često pacijenti žele da urade ultrazvuk abdomene a jer imaju nadimanje stomaka, gorušicu, mučninu, a zapravo je problem u gastritisu i promenama na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ali, koji organi mogu da se vide?

To su:

  • jetra
  • pankreas
  • žučna kesa
  • slezina
  • abdominalna aorta
  • bubrezi
  • bešika
  • prostata
  • jajnici
  • materica
Ultrazvuk
foto: Profimedia

Šta ultrazvuk može da otkrije?

"Postoje situacije kada mi imamo izoehogene promene na jetri, a to u prevodu znači da promene nisu vidljive, da izgledaju kao tkivo jetre, ali to su ređi slučajevi. Mi možemo da vidimo, znači, ultrazvučnim pregledom jetre i promene kao što su ciste, kao što su hemangiomi, kao što su neke kalcifikacije na jetri, možemo da imamo i promene na žučnoj kesi, kao što su polipi, kao što su kamenčići, kao što je mulj u žučnoj kesi. To se sve vidi ultrazvučnim pregledom”, navodi dr Sinicki i dodaje da je pankreas nekad teže videti, ukoliko pacijent nije dobro pripremljen i ako ima dosta gasova.

Ovim pregledom se dobro vidi i abdominalna aorta. Posebno kod starijih pacijenata, koji imaju hipertenziju, jako je bitno da li imaju neku aneurizmu abdominalne aorte, odnosno proširenje velikog krvnog suda u stomaku. Ukoliko imaju aneurizmu, to može da dovede do rupture krvnog suda, odnosno pucanja, što je vrlo opasno i može dovesti do fatalnih posledica.

Kako izgleda ultrazvučni pregled?

Kod ultrazvučnog pregleda stomaka se prvo kreće od jetre, meri se veličina jetre i gleda se da li postoje neke promene na njoj. Zatim se pregleda žučna kesa i proverava se da li postoje polipi, mulj ili neke druge promene. Ukoliko postoji karcinom, to se može videti ultrazvukom. Takođe, može se videti i slezina i da li na njoj postoje neki hemangiomi, ciste, da li je došlo do povećanja slezine.

Važan simptom

Radiolog dr Vladimir Sinicki za kraj naglašava da je pulsiranje važan simptom i savetuje da ukoliko neko oseti jače pulsiranje na stomaku treba da ode na ultrazvučni pregled abdomena i proveri veličinu abdominalne aorte i njene zidove.

Bonus video: Željko Samardžić sa trubačima u Čikagu

01:59

Željko Samardžić sa trubačima u Čikagu

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.