OVIH 5 ČAJEVA BI TREBALO DA PIJETE AKO IMATE UPALU GRLA ILI KRAJNIKA: Bol će ODMAH NESTATI, evo kako deluju
Čaj, Foto: Profimedia

zdravlje

OVIH 5 ČAJEVA BI TREBALO DA PIJETE AKO IMATE UPALU GRLA ILI KRAJNIKA: Bol će ODMAH NESTATI, evo kako deluju

Iako nisu zamena za lekove i terapiju koju propisuje lekar, čajevi vam mogu biti važni saveznici za brži oporavak

Objavljeno:

Tokom jeseni i zime češće se suočavamo sa zapaljenjima krajnika, grla i drugim problemima, a ako ih iskusite najvažnije je da mirujete i pratite preporuke lekara.

Ukoliko bol pri gutanju prate i drugi simptomi, poput kašlja, pojačane sekrecije iz nosa i povišene telesne temperature, trebalo bi da se javite lekaru, koji će proceniti koja je adekvatna terapija za vaše stanje.

Imajte u vidu da antibiotici pomažu samo pri bakterijskoj infekciji, dok na viruse i gljivice ne utiču, pa ih ne smete piti na svoju ruku i bez konsultacije sa izabranim doktorom.

Čaj
Čajfoto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Ono što kod kuće možete da učinite, kao dodatak terapiji koju propisuje lekar, kako biste ubrzali svoj oporavak jeste da se hranite zdravo, provedete što je više moguće vremena odmarajući i da povećate unos tečnosti.

Uz dosta vode, od pomoći mogu biti i čajevi, a ovi su se pokazali kao najefikasniji kod takvih problema.

Najbolji čajevi za krajnike i grlo

Čaj od kamilice

Poznato je da kamilica deluje antizapaljenski i antioksidativno, pomaže da se ublaži otok i oporavi tkivo. Uz to može da pomogne u ublažavanju kašlja, a od koristi će biti i da se inhalirate iznad vrućeg čaja i da ga pijete.

Uz to, studija objavljena 2011. godine u medicinskom časopisu Molecular Medicine Report pokazala je da čaj od kamilice ima medicinska svojstva zahvaljujući fitonutrijentima koji mogu da umanje bol u grlu.

Čaj od zove

Istraživanje objavljeno 2021. u medicinskom magazinu Advances in Traditional Medicine pokazalo je da bobice crne bazge mogu da pomognu u smanjenju simptoma povezanih s običnom prehladom, kao što su temperatura, bol, zapušenost i kašalj. Potrebno je još istraživanja, ali jedno je sigurno – šolja toplog i mirisnog čaja ne može da škodi!

Čaj
Čajfoto: Printscreen: Youtube/partizan Video Materijal

Zeleni čaj

Bogat antioksidansima i sa antizapaljenskim svojstvima, zeleni čaj se često proglašava najzdravijim čajem na svetu, a stručnjaci tvrde da je još jedna dobra opcija ako vas boli grlo.

Studija objavljena 2016. u listu Anesthesiology and Pain Medicine otkrila je čak i da su pacijenti osećali manje bolova nakon trahealne intubacije kada su postoperativno ispirali grlo rastvorom zelenog čaja. Iako je potrebno još istraživanja, ovi nalazi obećavaju.

Zeleni čaj, takođe, aminokiselinama, vitaminima i mineralima i ima antimikrobno dejstvo.

Čaj od korena sladića

Ovaj čaj ima antivirusna i antibakterijska svojstva, što znači da se direktno bori protiv izazivača ovog stanja, a budući da je vrlo ukusan – neće vam teško pasti! Ipak, ne preterujte, jer koren sladića ne sme da se pije u većim količinama zbog svog snažnog dejstva.

U jednom radu objavljenom 2003. u listu British Medical Journal navodi se da se koren sladića smatra umirujućim uz druge biljke koje pomažu u ublažavanju bolova povezanih s upalom grla već za 30 minuta, premda je za to potrebna češća konzumacija.

Čaj od nane

Čaj kom se uglavnom prvom okrećemo kad osetimo simptome bolesti nije bez razloga toliko popularan.

Mentol u njemu ima brojne zdravstvene prednosti, a članak objavljen 2006. u listu Phytotherapy Research navodi da, iako su istraživanja nad ljudima i dalje ograničena, čaj od nane ima antimikrobno, antivirusno i antioksidansno svojstvo.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.