KADA BUDETE VIDELI ZAŠTO SE LJUBIMO U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI NEĆETE VEROVATI: Poenta je VEOMA JAKA i tiče se SVAKOGA
Nova godina, Foto: EPA MARTON MONUS HUNGARY OUT EPA, EPA GEORG HOCHMUTH, EPA TAMAS SOKI HUNGARY OUT

verovanje

KADA BUDETE VIDELI ZAŠTO SE LJUBIMO U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI NEĆETE VEROVATI: Poenta je VEOMA JAKA i tiče se SVAKOGA

-Poenta poljupca je u stvaranju veza, fizičkih i emocionalnih- kažu psiholozi

Objavljeno: 21:00h

Iako je nepoznato tačno poreklo nabiranja drugog početka nove godine, običaj se često vodi do dva zimska festivala: Saturnalije u starom Rimu i Hogmanaja, vikinške tradicije, koja se još slavi na Novu godinu u Škotskoj.

Saturnalije su se održavale svake godine tokom zimskog solsticija, a pošto je to bila najveća zabava u godini, prirodno je uključivala javno opijanje. Nekako se taj deo pretvorio u ljubljenje, a pošto su Saturnalije održane između 17. i 23. decembra, stručnjaci veruju da je tako započeo novogodišnji poljubac.

Nova godina
Nova godinafoto: Printscreen/Twitter/GrunkohlProblem

Hogmanai tradicije, s druge strane, uključuju barem novogodišnji poljubac.

Prema dr Kristini Ficdžerald, profesorki engleske književnosti na Univerzitetu u Toledu, jedno od najranijih književnih pomena novogodišnjeg poljupca (moguće i prvo) seže u srednji vek: konkretno, Ser Gavejn i Zeleni vitez. Jedan odlomak se dešava na Novu godinu i odnosi se na prazničnu igru u kojoj dame koje izgube moraju nešto da daju muškarcima (i sugeriše se da to rade srećno). U međuvremenu, muški pobednici „nisu ljuti“ zbog ovog pravila – „ironično potcenjivanje“, kaže Ficdžerald „Svako sjajno izdanje i komentar koji sam videla o ovome pretpostavljaju da je „nešto“ u stvari „poljubac“, dodala je ona.

-Poenta poljupca je u stvaranju veza, fizičkih i emocionalnih- kažu psiholozi.

Rečeno je i da poljubac u ponoć jača vezu, a tu dolazi do sujeverja. Ako se par ne poljubi u ponoć, ljudi veruju da njihova veza nije tako jaka i da bi mogla propasti u godini koja dolazi.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Novosti magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.