SAMO OVAKO ĆETE IZBEĆI SUVU KOŽU TOKOM ZIME: Ispoštujte ove savete i nećete se PERUTATI
Lice, Foto: Printscreen TikTok/jenjones444

pažnja

SAMO OVAKO ĆETE IZBEĆI SUVU KOŽU TOKOM ZIME: Ispoštujte ove savete i nećete se PERUTATI

Zimi, kada je epidermis izložen niskim temperaturama, koristite najblaža moguća sredstva za čišćenje

Objavljeno:

Telo se može sakriti od mraza, ali ne i lice. U takvim uslovima, koža više nije u stanju da se brzo regeneriše nakon oštećenja, postaje podložnija promenama vezanim za uzrast, počinje da gubi vlagu i elastičnost.

Da bi joj pomogli da izdrži ovaj višemesečni period, potrebno je prilagoditi negu kože lica. Ako primećujete sledeće simptome, vreme je da pređete na zimski režim nege kože:

Lice
Licefoto: Printscreen/Youtube/TinaEngeo

Koža je suva i perutava.

Ten je postao sivkast i bez sjaja.

Pojavljuje se crvenilo na licu (rozacea).

Lice brzo postaje crveno na hladnoći.

Osećate zatezanje i peckanje kože lica.

Kako izbeći suvoću i dehidraciju zimi?

1. Koristite blaga sredstva za čišćenje kože

Čišćenje je jedna od važnih faza nege kože. Zimi, kada je epidermis izložen niskim temperaturama, koristite najblaža moguća sredstva za čišćenje. Prilikom izbora proizvoda obratite pažnju, ne bi trebalo da sadrži alkohol ili agresivne surfaktante. Osim toga, birajte proizvod na kojem je istaknuto da je „nekomedogen“ kako biste izbegli začepljenje pora i pojavu novih bubuljica i mitesera.

U hladnoj sezoni lojne žlezde koje luče sebum više nisu u stanju da proizvode potrebnu količinu sebuma, pa tanak hidrolipidni omotač ne može u potpunosti da zaštiti epidermis od isušivanja. Da bi se vaša koža osećala dobro, koristite lagane pene ili sredstva za pranje lica koja sadrže hidratantne i nežne sastojke, kao što je pantenol. Važno je da se umivate mlakom vodom, jer pretopla voda isušuje kožu i skida zaštitni film, ostavljajući epidermis podložnim štetnim spoljnim uticajima. Sa druge strane, hladna voda izaziva naglo sakupljanje, a zatim i širenje krvnih sudova. Na taj način se stvara pogodno tlo za rozaceu.

2. Koristite toner za lice

Bez obzira na to koliko je sredstvo za čišćenje dobro, tvrda voda iz slavine može da naruši kiselo-baznu ravnotežu kože. Da biste vratili pH nivo nakon čišćenja, koristite toner, koji je dovoljno da nanesete na lice blaznicom, izbegavajući područje oko očiju. Toniranje pomaže u smirivanju crvenila i daljem uklanjanju čestica hlora. Takođe vlaži i vraća ton koži.

Koža
Kožafoto: Ted Pink / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Koristite guste teksture

Ako leti aktivno prelazimo na lagane teksture, onda zimi treba koristiti gušće. Štaviše, tokom grejne sezone koža je podložnija dehidraciji, što znači da joj je potrebna intenzivna hidratacija više nego ikada. Hranljiva i hidratantna krema je osnova pravilne nege tokom mraznog perioda. Glavni zadatak je da povećate zaštitnu barijeru kože, tako da je ovo vaš must have u narednim mesecima: peptidi, ceramidi, hijaluronska kiselina, glicerin i prirodna ulja u sastavu.

Ove komponente će pomoći u zadržavanju molekula vode i obezbediti duboku hidrataciju. Nanesite kremu najmanje pola sata pre izlaska napolje. Ako to uradite ranije i odmah se nađete na hladnoći, tada će vlaga početi da isparava zajedno sa hidratantnim komponentama.

4. Isprobajte hemijski piling

Ne kažu uzalud da je zima idealno vreme da isprobate hemijski piling za lice. U hladnoj sezoni, kada je celo nebo prekriveno oblacima, solarna aktivnost je značajno smanjena, što znači da je rizik od izbijanja pigmentnih mrlja nakon procedure praktično sveden na nulu. Piling uklanja rožnati sloj kože, pomaže u izglađivanju finih bora, ujednačava ton kože i suzbija upale. Zahvaljujući snažnom efektu pilinga, koža postaje „otvorenija“ za aktivne supstance iz proizvoda za negu.

5. Dodajte retinol u svoju rutinu nege kože

Retinol je koncentrovani oblik vitamina A, koji je, kao i piling, poželjno koristiti tokom hladne sezone. Retinol je veoma aktivan sastojak, pa ga morate postepeno uvoditi u svoju negu, ali ga ne treba koristiti zajedno s vitaminom C. Retinol podstiče aktivnu proizvodnju kolagena i elastina, a nakon nekoliko nedelja sigurno ćete primetiti poboljšanje. Koža izgleda glatko i „odmorno“, pore su sužene, akne manje primetne. Osobe sa osetljivom kožom treba da ga koriste sa oprezom: retinol, ako se koristi nepravilno, može izazvati iritaciju i suvoću.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.