OVO JE PRVA STVAR KOJU MORATE DA URADITE DA BISTE UŠTEDELI: Jednino tako će NOVAC početi da PADA SA NEBA
Štednja, Foto: Profimedia

pažnja

OVO JE PRVA STVAR KOJU MORATE DA URADITE DA BISTE UŠTEDELI: Jednino tako će NOVAC početi da PADA SA NEBA

Koliko novca trošite na nokte ili obroke u restoranu? Koliko trošite na odeću?

Objavljeno:

Uz povećanje cena mnogih proizvoda i usluga, mnogi od nas traže način da uštede koji dinar. Finansijski stručnjaci donose nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da smanjite svoje mesečne troškove.

„Smanjenje vaših mesečnih troškova ne mora da znači da morate da žrtvujete kvalitet svog života“, kaže stručnjak za upravljanje budžetom Šivon Alvarez-Borland za BestLife.

Štednja novca
Štednja novcafoto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Pratite potrošnju

Jedan od najjednostavnijih trikova koji vam mogu pomoći da uštedite je da pratite svoju potrošnju.

„Pregledajte sve svoje mesečne kupovine i troškove za poslednja tri meseca i napravite dokument koji će vam pokazati kuda ide vaš novac. Na osnovu toga možete kreirati svoj mesečni budžet“, savetuje Alvarez-Borland.

2. Otkažite pretplate koje ne koristite

Da li ste se pretplatili na neke striming platforme koje koristite veoma retko ili uopšte ne koristite? Proverite svoje mesečne pretplate i otkažite one koje retko koristite.

3. Male promene

Ako odlučite da ukinete mnogo stvari, to može biti prilično teško, ali nekoliko malih promena može napraviti veliku razliku. Koliko novca trošite na nokte ili obroke u restoranu? Koliko trošite na odeću?

Naučite kako da vam novčanik nikada ne bude prazan
Naučite kako da vam novčanik nikada ne bude prazanfoto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

„Najjednostavniji način za uštedu su male stvari. Na primer, ako sada trošite 500 evra mesečno na namirnice i ručkove u restoranima, pokušajte da sebi postavite cilj da taj trošak smanjite za najmanje 100 evra mesečno. Dakle, umesto da naručite hranu ili idete u restoran pet puta nedeljno, smanjite to na tri puta nedeljno za početak. Kada ispunite ovaj cilj, biće mnogo lakše postaviti sledeći“, ističe Alvarez-Borland.

4. Kupujte ono što vas čini srećnim

Džen Rid, finansijski stručnjak i savetnik, preporučuje da budete oprezniji prilikom kupovine. „Znajte tačno šta cenite i kupujte samo one stvari koje vas zaista čine srećnim.“

5. Recite ne

Ponekad preuzimamo nepotrebne obaveze koje su skupe. „Samo recite ne“, kaže Rid. „Imamo strah od propuštanja, radimo stvari samo zato što se osećamo krivim. Umesto toga, zaista se zapitajte da li želite nešto da uradite i da li je to finansijski vredno toga.

(Espreso/N1info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.