NAUČNICI TVRDE DA OVAJ SASTOJAK U HRANI MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOTNI VEK: Ako želite da živite DUŽE, jedite SAMO NJU
Ljute papričice, Foto: Profimedia

vaŽno

NAUČNICI TVRDE DA OVAJ SASTOJAK U HRANI MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOTNI VEK: Ako želite da živite DUŽE, jedite SAMO NJU

Naime, ako jedete hranu sa malo ljutog kapsaicina onda ste na dobrom putu da živite svoj najduži mogći zdrav život.

Objavljeno:

Kako se ispostavilo, prema mnogobrojnim ispitivanjima i istraživanjima, postoji jedan specifičan sastojak u začinjenim jelima koji će učiniti da sebi produžite životni vek.

Naime, ako jedete hranu sa malo ljutog kapsaicina onda ste na dobrom putu da živite svoj najduži mogući zdrav život.

U ovom slučaju to je ono što ćete moći da uradite da svoj kvalitetan život.

Univerzitet u Vermontu sproveo je studiju iz 2017. godine koja je proučavala je 16.000 ljudi tokom 23 godine.

Utvrdili su da su pojedinci koji su jeli čak i malu količinu čili papričica imali mnogo manje šanse – kao što je 13 odsto manje – da dožive srčani ili moždani udar od onih koji uopšte nisu jeli.

Studija je pokazala da samo treba da uključite razumnu količinu paprike u svoju ishranu da biste uneli značajnu količinu kapsaicina.

Ljute papričice u tegli, Ljute papričice
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

„Čili papričice imaju mnoge prednosti koje produžavaju život i mogu se koristiti u raznim načinima pripreme obroka”, rekao je dr Filip Golja za Yourtango.

Kapsaicin, koji se može naći u čiliju, pokazao je kroz prethodne studije da ima antibakterijska, antikancerogena i antidijabetička svojstva. Pored toga, može smanjiti nivo holesterola kod gojaznih osoba, a namirnice sa kapsaicinom takođe sadrže vitamin C i bogate su preko potrebnim mineralima poput magnezijuma, gvožđa i kalijuma.

Postoji mnoštvo prednosti jedenja začinjene hrane, pa ako niste ljubitelj kapsaicina, možda biste želeli da naučite kako da uključite bar malo u svoju ishranu da biste je iskusili.

A ako ste fanatik i volite da vam izbijaju graške znoja dok jedete čili, onda je dobra vest da, iako opečete usta svakim zalogajem, i dalje sebi dajete dugoročne zdravstvene bonuse, prenosi Yourtango.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Penzionisani/Your tango)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.