DR FILGUD OTKRIO KOJA HRANA STVARA ZAVISNOST KAO NARKOTIK: Od ovoga BEŽITE ako ne želite da skratite sebi ŽIVOT
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Dr FeelGood

oprez

DR FILGUD OTKRIO KOJA HRANA STVARA ZAVISNOST KAO NARKOTIK: Od ovoga BEŽITE ako ne želite da skratite sebi ŽIVOT

Doktor Filgud otkrio koja hrana ima uticaj kao narkotik

Objavljeno: 19:41h

Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud objasnio je kako brza hrana stvara zavisnost i na koji način utiče na naše zdravlje!

U savremenom dobu sve više smo izraženi raznim zavinostima. Različitim ljudima na pamet padnu i različiti pojmovi. Nekima cigarete, drugima alkohol ili mobilni telefoni... Takođe, i hrana ima ulogu u stvaranju zavisnosti - tačnije brza hrana (fast food).

Kada ona nastaje i kako da je se oslobodimo, gostujući na Prva TV, objasnio je Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud. Kako je istakao, kod brze hrane najčešće zavisnost stvara šećer, so, zasićene masti i kofein. Samo u čipsu ima 50/60 grama šećera u 100 grama, dodaje dr Filgud. Takođe, i izgled u brzoj hrani dodatno privlači i tera nas da joj se ponovo vratimo.

"Prosti šećeri, trans masti i sve što ne valja u velikoj količini izazova zavisnost. Ja nisam protivnik brze hrane u normalnoj količini, ako se to potroši, ako imate redovnu fizičku aktivnost", rekao je dr Filgud i dodao da je sve u pravilnom načinu ishrane koju ne može da zameni nijedan lek, uz dobar i kvalitetan san. A onda je dodao koja brza hrana najviše stvara zavisnost.

Dr Filgud
foto: Printscreen/Youtube/Prakticnazena

"To su pica, hamburgeri, čips, pomfrit. Najveću zavisnost izazivaju i gazirana bezalkoholna pića. Zatim, sladoled i razni keksići, kao i čokolada", istakao je dr Filgud. Takođe, on se osvrnuo i na naučna istraživanja koja pokazuju da je ta zavisnost slična zavinosti od određenih narkotika. Nije ista, ali je slična.

"Postoji određena podela, gde je zavisnost od hrane podeljena na biološke, kao što su poremećaji metabolizma. Ako nekome padne šećer, on jednostavno traži šećer da bi ga podigao. Zatim, postoji psihološka zavisnost", objašnajva on.

"Kada neko pojede čokolada, odmah je srećniji ima više energije. U krvi se poveća količina šečera i iz pankreasa se luči insulin koji snizi šećer, on pada i stvara se ponovna potreba za šećerom. To je zatvoreni, začarini krug", objašnjava doktor. I za kraj podsetio i slikovito objasnio važnu trijadu zdravlja. Kako dr Filgud ističe, redovna fizička aktivnost je majka, zdrava ishrana otac, a kvalitetan san dete.

Bonus video: UPRAŽNJAVATE AUTOFAGIJU, A NISTE SVESNI OPASNIH GREŠAKA! Dr Filgud i De Vinča: Osećaćete se kao da se lečite OD BOLESTI ZAVISNOSTI

01:10

UPRAŽNJAVATE AUTOFAGIJU, A NISTE SVESNI OPASNIH GREŠAKA! Dr Filgud i De Vinča: Osećaćete se kao da se lečite OD BOLESTI ZAVISNOSTI

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.