AKO DVE NEDELJE NE POJEDETE NI GRAM ŠEĆERA OVO ĆE SE DESITI ORGANIZMU: Čovek sproveo EKSPERIMENT, ovako je reagovao
Šećer, Foto: Profimedia

pažnja

AKO DVE NEDELJE NE POJEDETE NI GRAM ŠEĆERA OVO ĆE SE DESITI ORGANIZMU: Čovek sproveo EKSPERIMENT, ovako je reagovao

Već posle nekoliko dana počinju velike promene u telu

Objavljeno:

Novinar Majkl Grotaus odlučio je da sprovede jedan eksperiment i da dve nedelje uopšte ne unosi rafinisani šećer. Ranije je imao višak kilograma, ali je smršao, te je rešio da sprovede test zbog toga što veliki broj dnevnih kalorija unosi iz šećera. „Moj odnos sa hranom je dosta oprečan. Ja hranu obožavam, ona mene mrzi. Zapravo, hranu volim toliko da sam do pre par godina bio morbidno gojazan, toliko da sam izmislio kuhinjsku vagicu koja meri kalorije da vi ne biste morali da se maltretirate i uz njenu pomoć izgubio 40 kilograma. Od tad održavam kilažu tako što računam kalorije i vežbam“, priseća se Majkl Grotaus.

Majkl priznaje da mu je prvih nekoliko dana bilo veoma teško. Imao je vrtoglavice, zamagljen vid, manjak koncentracije, bio je užasno umoran i osećao je pravu krizu da pojede nešto slatko… Ipak, sve se promenilo posle šestog dana. Više nije osećao umor, bio je budniji i fokusiraniji. Nutricionistkinja Rebeka Bolton kaže da je to normalno u procesu „skidanja sa šećera“ jer je telu potrebno vreme da se prilagodi, pa se zato javljaju anksioznost i nervoza, ali kada se reguliše nivo šećera u krvi, ti znaci će nestati.

Čokolada
Čokoladafoto: Profimedia

„Jedem sve što želim, sve dok ne prelazim broj kalorija. Dakle, sve dok ne pređem tu cifru od 2.000 jedem sve što mi padne na um i zdrav sam. E pa, ispostavilo se da nije baš tako. Iako mi je lekar čestitao na mršavljenju, upozoren sam da unosim previše rafinisanog šećera koji je poguban, ne samo za telo, već i za mozak“, kaže novinar i dodaje:

„Objasnila mi je da previše rafinisanog šećera koji se nalazi u slatkišima, sokovima, belom hlebu, testenini, svim bezmasnim jogurtima, sosovima, majonezima i ostaloj hrani od nas čine nervozne ljude koji donose glupe odluke. To što sam mršav i bez dijabetesa, ne znači da sam zdrav“, ističe Majkl.

„Morao sam da se odreknem čak i mleka. Umesto toga, jeo sam voće i povrće, ribu, piletinu, meso i integralnu pastu i pirinač. Nisam izbacio sav šećer iz ishrane, samo rafinisani. Šećer iz voća, masti i ugljenih hidrata je u redu. Da to ne unosim, ne bih dugo preživeo. Uz to, nisam menjao svoj kalorijski unos. Jeo sam kao i uvek, između 1.900 i 2.100 kalorija dnevno i vežbao“, otkriva novinar.

Promene koje su se desile

1. DAN

„Prvi dan je protekao glatko. Jeo sam voće, ribu za ručak i odrezak sa salatom za večeru. Nedostajalo mi je mleko u kafi i čokoladica, ali ništa što nije moglo da se prevaziđe“, ističe Majkl.

2, 3, 4. i 5. DAN

„Već drugog dana stvari su se promenile. Iako sam imao sjajan doručak – dve pomorandže, jaja, integralni pirinač i povrće. Oko 2 popodne sam se osetio kao da me je pregazio voz. Bolela me je glava i vrtelo mi se u glavi naredna tri dana, a samo sam mislio na slatkiše. Četvrtog dana više nisam mogao da se koncentrišem na posao. Jedino na šta sam mislio – bili su slatkiši. Bio sam nervozan i svadljiv“, priznaje novinar.

6. DAN

„Šestog dana se nešto desilo. Glavobolje su nestale. Voće je postalo slađe. Devetog dana bio sam nov čovek i bio fokusiraniji nego ikad ranije. Reakcije su mi bile brze i smislene. Telo mi se priviklo na novi režim. Sada kada su mi nivoi šećera u krvi bili stalno uravnoteženi, bio sam i sam u ravnoteži“, kaže novinar.

Majke i snajke

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.