JAPANSKA METODA ŠTEDNJE EFIKASNO RADI VEĆ 100 GODINA: Ako OVAKO budete čuvali NOVAC bićete mnogo bogatiji
Novčanik, Foto: Shutterstock

mudri japanci

JAPANSKA METODA ŠTEDNJE EFIKASNO RADI VEĆ 100 GODINA: Ako OVAKO budete čuvali NOVAC bićete mnogo bogatiji

Ovaj način štednje je osmislila japanska novinarka Hani Motoko 1904. godine

Objavljeno: 09:56h

Neko drži pare u slamarici, neko u banci, neko štedi tako što kupuje na sniženju, a neko uspeva da napravi "štek" tako što pozajmuljuje novac prijateljima gde su "na sigurnom", a Japanci imaju jedan sasvim drugačiji sistem.

Njihov metod štednje, koji je još 1904. godina osmislila novinarka Hani Motoko nosi naziv "kakeibo" što u prevodu znači "računovodstvo domaćinstva". Čitav vek kasnije, ovaj način uštede i dalje se široko primenjuje, a najbolje "deluje" kod onih koji vole da šopinguju i troškare novac na nepotrebne stvari.

Zamrzivač, Frižider, Štednja
foto: Printscreen/youtube, printscreen/reddit, EPA

Prvi korak je da zapisujete sve troškove u svesku. Drugi korak je pravljenje mesečnog kalendara primanja. U svesci iscrtajte četiri stupca za četiri nedelje u mesecu. Početkom meseca upišite platu i obeležite je jednom bojom, a ispod svaki drugi dodatni prihod, koje ćete takođe obeležavati drugim bojama.

Zatim, nacrtajte tabelu u kojoj ćete upisati koliko novca biste voleli da uštedite tog meseca. Poslednji korak je tabela u koju ćete uneti sve obavezne troškove – stanarina, računi za struju, infostan, internet, telefon, hrana, hemija i sl…

Veoma važno je i da se zapišete sve na šta biste potrošili novac, a šta vam nije neophodno. Ovi listu podelite na kategorije: troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura, itd. Na kraju svakog meseca analizirajte troškove i proverite da li ste se držali u svojim okvirima, prenosi krstarica.com.

Bonus video

04:48

OVO SU NAJBOLJI NAČINI DA UŠTEDITE STRUJU U DOMAĆINSTVU Stručnjak otkriva TRIK kojim možete da smanjite račune i do 20%

(Espreso/srbijadanas/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.