STARE MAKEDONKE PRAVE NAJSOČNIJU BAKLAVU: Trik je u 3 sastojka - recept bolji i od bosanskog
Makedonska baklava u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

MEKANA I UKUSNA

STARE MAKEDONKE PRAVE NAJSOČNIJU BAKLAVU: Trik je u 3 sastojka - recept bolji i od bosanskog

Stare Makedonke prave najsočniju baklavu uz trik od 3 sastojka, a recept je bolji i od bosanskog

Objavljeno:

Slave su uveliko počele, a bliže nam se i veliki praznici, pa tako domaćice već razmišljaju i prave planove za bogatu trpezu.

Baklava je jedna od takvih poslastica u kojoj mnogi uživaju, a naročito ako se spremi na bosanski način.

Tu su i druge poslastice kao što su ledene kocke, oblande, torte...

Ono što će iznenaditi mnoge naše žene jeste kako stare Makedonke spremaju najsočniju baklavu.

Sastojci za baklavu
Sastojci za baklavufoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Njihov recept ide po ovim sastojcima:

šarlan - za posipanje (nerafinisano suncokretovo ulje)

kore za pitu - 1 pakovanje, fine (400 g)

griz - ½ šolje, pšenični

orasi - 1 šolja, sitno iseckani

Voda u šerpi
Voda u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

smeđi šećer - 1 šolja, kristal

Za šerbet:

vanila - 1 kesica

smeđi šećer - 1 šolja, kristal

voda - 2 šolje (po 250 ml)

Ovo je način pripreme:

Orasi po korama
Orasi po koramafoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Izuzetno jednostavan recept za jednu neverovatnu baklavu na makedonski način.

Količinu sastojaka merimo šoljom za čaj zapremine 250 ml.

Sitno iseckamo orahe. U posudi pomešamo orahe, smeđi kristal šećer i pšenični griz.

Raširimo gotove fine kore. Izbrojimo ih (u pakovanju od 400 g ima otprilike 13-14 komada) i raspoređujemo suvu smesu od oraha na isti broj delova. Po celoj prvoj kori odozgo posipamo fil koji je određen za nju (otprilike 2 supene kašike). Savijamo (izgužvamo) pažljivo u harmoniku tako da između nabora bude smesa od oraha.

Namreškanu koru uvijamo u spiralu/puža (da ne bude stegnuto) i stavljamo u veliku okruglu tepsiju koju smo prethodno premazali šarlanom (nerafinisano suncokretovo ulje).

Prelivanje baklave
Prelivanje baklavefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Ponavljamo isto i sa ostalim finim korama i smesom tako što kružiće od spirala ređamo jedan na drugi u tepsiju. Čim popunimo celu tepsiju, posipamo s malo šarlana po svakom pužiću.

Pečemo pitu u ružicama na 200°C otprilike 15 minuta dok se cela slatka pita ne pozlati tako što tepsiju okrećemo s vremena na vreme kako bi se ravnomerno ispekla. U slučaju da je rerna jača i već na dvanaestoj minuti odozgo već dovoljno tamno-zlatkasta, onda tada uključujemo rernu tako da je dopeče samo sa donje strane.

Kada je izvadimo iz rerne, ostavljamo da se hladi.

Baklava u plehu
Baklava u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Za to vreme pripremamo šerbet (šećerni sirup) tako što u šerpi na ringli izmešamo smeđi kristal šećer, vodu i vanilu. Kuvamo oko 5-10 minuta bez poklapanja poklopcem, uz često mešanje.

Vrućim šerbetom zalivamo ohlađene pečene kore u tepsiji tako što polivamo ravnomernu količinu ušećerenog sirupa po svakoj spiralici.

Ostavljamo da odstoji celu noć i da upije slatki sirup.

Bila bi još ukusnija sa domaćim razvijenim korama, ali sa gotovim finim korama bude veoma fina i nežna.

Dostojan desert - omiljen svima i odgovarajuć za specijalne povode, praznike i goste.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.