STRUČNJACI UPOZORILI KOLIKO SATI SNA JE OBAVEZNO TOKOM NOĆI: Ako spavate MANJE od toga preti vam OZBILJNA BOLEST
Spavanje, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJACI UPOZORILI KOLIKO SATI SNA JE OBAVEZNO TOKOM NOĆI: Ako spavate MANJE od toga preti vam OZBILJNA BOLEST

Manjak sna ukazuje na moguće probleme sa mentalnim zdravljem

Objavljeno:

Kvalitetan san je jedan od preduslova za zdrav organizam. Kako ističu lekari, neophodno je spavati 8 sati kako bi naš organizam imao dovoljno vremena da se odmori i okrepi. Međutim, ima ljudi koji su navikli da spavaju svega pet sati nekad i manje.

Stručnjaci koji su se bavili ispitivanjem stanja organizma pacijenata usled premalo sna došli su do zaključka da osobe koje spavaju prosečno pet sati ili manje imaju veliki rizik da odobole od depresije. Premalo sna je ključni preduslov za ovo teško oboljenje. Digo se verovalo da pacijenti koji su oboleli od depresije usled bolesti spavaju manje, ali se ispostavilo da je manjak sna zapravo okidač za ovo mentalno obolenje, piše britanski San.

Nesanica
Nesanicafoto: Profimedia

Stručnjaci su ranije mislili da je loš san simptom lošeg mentalnog zdravlja, ali nakon ovog istraživanja se došlo do zaključka da je zapravo situacija obrnuta. Kako je pojasnila dr odesa Hamilton jedan od istraživača, nova studija baca potpuno novo svetlo na povezanost sna i mentalnih bolesti.

- Utvrdili smo da kratak san verovatno prethodi simptomima depresije, a ne obrnuto - rekla je ona.

Depresija je teško mentalno oboljenje. Uzroci nastanka ove bolesti su vrlo složeni s obzirom na to da dolazi do preplitanja bioloških i psihosocijalnih faktora koji su u osnovi depresivnog poremećaja. Nasledni faktor je takođe veoma važan i veruje sse da ukoliko je jedan od roditelja imao dijagnostikovan depresivni poremećaj, dete ima 35 odsto šanse da bolest nasledi.

Uočeno je takođe, da su i navike spavanja nasledne u 40 odsto slučajeva. Ukoliko su roditelji patili od nesanice i njihova deca će imati dobre šanse da postanu noćne ptice. Kako ističu stručnjaci na depresiju ne upozorava samo manjak sna već previše spavanja, odnosno ukoliko u snu provodite više od 9 sati.

Nesanica
Nesanicafoto: Profimedia

Simptomi depresije

nedostatak životne radosti

intenzivna tuga, samosažaljenje, napadi plača

stalni strah

nemir, zabrinutost, strepnja, očaj

osetljivost, ranjivost, razdražljivost

usamljenost, bezvoljnost

oslabljena koncentracija i poremećaj pamćenja

nesanica ili velika potreba za snom

umor, iscrpljenost, manjak energije

nedostataj se*sualnog nagona

značajno smanjen ili povećan apetit

somatski bolovi koji nemaju fizičke uzroke ( glavobolja, probadanja, zanošenje, hronični bolovi)

želja i razmišljanje o smrti ili samoubistvu

Lečenje depresije

Prvi korak u lečenju depresije je pravilno postavljanje dijagnoze. Dijagnozu postavlja lekar stručan za oblast mentalnog zdravlja na osnovu razgovora i ponašanja pacijenta. Upravo način i vreme provedeno u spavanju jedan je od klkučnih pokazatelja lekaru prilikom postavljanja dijagnoze. Takođe, terapiju određuje lekar.

Majke i snajke

02:40

SA NAJVIŠIM OCENAMA OVA PORODICA ZGRABILA POBEDU! Ako ne znate ko je otišao kući sa nagradom od 100.000 dinara POGLEDAJTE OVDE

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.