OVAJ PARADAJZ MNOGI KORISTE U ZIMNICI, A ON MOŽE BITI OTROVAN: Plodovi smeju da se jedu samo POD JEDNIM USLOVOM
Zeleni paradajz, Foto: Printscreen/youtube/Moj Kutak

PAŽNJA

OVAJ PARADAJZ MNOGI KORISTE U ZIMNICI, A ON MOŽE BITI OTROVAN: Plodovi smeju da se jedu samo POD JEDNIM USLOVOM

Budite oprezni sa njegovom upotrebom u ishrani u sirovom stanju. Ono se ne preporučuje zbog sastojka solanina koji je toksičan i može izazvati bolove u stomaku čak i ako se uzme 25 mg ove supstance

Objavljeno:

Marinirani zeleni paradajz u tegli je stara srpska zimnica seljaka koja je skroz zaboravljena.

Zeleni paradajz ima potpuno drugačiji ukus i teksturu od zrelog, crvenog paradajza i najčešće se koristi u turšiji, kao zimnica. Dok se neki brinu da može biti otrovan, drugi tvrde da je jako dobar za neke zdravstvene tegobe.

Ovo povrće prepuno je vitamina C i zbog toga ga stručnjaci za hranu rado preporučuju.

Ipak, budite oprezni sa njegovom upotrebom u ishrani u sirovom stanju. Ono se ne preporučuje zbog sastojka solanina koji je toksičan i može izazvati bolove u stomaku čak i ako se uzme 25 mg ove supstance.

Zato se savetuje da ga koristite u zimnici, bilo kao sastojak turšije bilo kao osnovnu namirnicu za kiseljenje u tegli. Takođe, možete ga i termički obrađivati, a najbolje je da pratite svoju reakciju i pratite da li vam prija kad jedete zeleni paradajz.

Zeleni paradajz
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Dobar je za creva

Budući da je zeleni paradajz odličan izvor vlakana, koji naš probavni sistem održavaju zdravim, sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetes melitus. Semenke i kora paradajza prepuni su dijetalnih vlakana koja se ne vare u crevima ali pomažu u razmnožavanju dobrih crevnih bakterija.

Poboljšava vid

Zeleni paradajz u sebi ima i beta karoten koji pomaže u proizvodnji vitamina A, koji je ključan za zdravlje naših očiju.

Smanjuje krvni pritisak

Budući da je ovo povrće bogato i kalijumom koji se suprotstavlja efektima natrijuma i pomaže u snižavanju krvnog pritiska izuzetno je dobro za sve koji imaju taj problem. Gojal napominje da zeleni paradajz pomaže u sprečavanju oksidacije LDL holesterola ili poznaijeg kao loš holesterol, u krvnim sudovima, što takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

00:44

Vino ili paradajz

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.