ZUBI MOGU DA POŽUTE, POSIVE ILI POPLAVE: Čuveni stomatolog otkrio kakve su promene u organizmu kada se to desi
Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

KO BI REKAO

ZUBI MOGU DA POŽUTE, POSIVE ILI POPLAVE: Čuveni stomatolog otkrio kakve su promene u organizmu kada se to desi

Nije dovoljno samo da ih dva puta peremo

Objavljeno:

Zubi i te kako znaju da budu ogledalo našeg zdravlja i izgleda. Beli i zdravi zubi su san svake osobe, ali kako bi zadržali svoj sjaj neophodno je da redovno vodimo računa o njima. Nije dovoljno samo da ih dva puta peremo, nego i da vodimo računa šta jedemo i koliko često posećujemo svog stomatologa.

Promena boje na zubima je prvi znak da već nešto nije u redu sa njima. Poznati stomatolog dr Kaled Kasem otkriva šta koja boja znači i kada bi trebalo da se zabrinemo.

1. Žuta boja

Zubi prirodno postaju žuti sa godinama, jer se bela gleđ na površini zuba vremenom istroši. Ali to je takođe rezultat onoga što jedemo i naše pažnje na oralnu negu.

"Žute mrlje često znače da konzumirate velike količine hrane i pića tamne boje, kao što su kafa, čaj, soja sos i kari", rekao je dr Kaled.

2. Ljubičasti/plavi

Ako su vam zubi ljubičasti, to je obično samo zato što ste pili crno vino. Takođe, ljubičasta boja na zubima može da bude i posledica konzumiranja tamnog voća kao što je nar ili bobičasto voće.

3. Sivi

Kada zubi postanu sivi, to može biti zato što je dotok krvi u zub prekinut.

"Ako ste razvili sive mrlje ili fleke na zubima, onda odmah treba da posetite svog lokalnog zubara radi detaljnog pregleda. To je zato što sive mrlje često mogu da budu pokazatelj oštećenja nerava uzrokovanih traumom zuba.

4. Crni

Crne boja zuba ukazuje na propadanje istih i pojavu karijesa.

"Ova promena boje, nažalost, znači da su vaši zubi u poodmakloj fazi propadanja. Ako ovo ignorišete, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih stanja zuba, što na kraju dovodi do gubitka istih.

Ostali znaci karijesa uključuju zubobolju, osetljivost i infekciju desni.

Bonus video

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.