AKO KONSTANTNO OSEĆATE KNEDLU U GRLU VREME JE DA ODETE KOD LEKARA: Ovo su simptomi i rešenja koje MORATE DA ZNATE
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

zdravlje

AKO KONSTANTNO OSEĆATE KNEDLU U GRLU VREME JE DA ODETE KOD LEKARA: Ovo su simptomi i rešenja koje MORATE DA ZNATE

Pojava knedle u grlu je osećaj koji mnogi opisuju kao neprijatan pritisak ili stezanje u predelu grla

Objavljeno:

Istražujemo koji su to različiti faktore koji mogu izazvati ovaj simptom, kao i terapijske pristupe koji mogu da vam pomognu u ublažavanju nelagodnosti i povratku normalnog funkcionisanja.

Šta znači kada je nekom “Knedla u grlu"?

Izraz "knedla u grlu" se obično koristi kao metafora za subjektivan osećaj pritiska, stezanja ili nelagode u predelu grla, koji može biti povezan sa emocionalnim ili fizičkim stanjem.

Ljudi često koriste ovaj izraz kada žele opisati anksioznost, stres, emotivnu napetost ili suzdržavanje od izražavanja svojih osećanja.

Štitna žlezda
foto: Profimedia

Ovaj osećaj može biti privremen i prolazan, ali u nekim slučajevima može biti i simptom određenih zdravstvenih stanja ili poremećaja, kao što su anksioznost, gastroezofagealna refluksna bolest ili promene u mišićima grla.

Knedla u grlu, bol u grudima i pritisak u grudima

Knedla u grlu, bol u grudima i pritisak u grudima mogu biti povezani na nekoliko načina.

Prvo, emocionalni faktori poput stresa, teskobe ili napetosti mogu izazvati osjećaj knedle u grlu, ali istovremeno mogu pridonijeti pojavi bola i pritiska u grudima. Ovi simptomi mogu biti manifestacija anksioznosti ili paničnog poremećaja.

Drugo, određena zdravstvena stanja mogu uzrokovati bol i pritisak u grudima, koji mogu biti praćeni osećajem knedle u grlu. Na primer, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) može izazvati želučanu kiselinu da se vraća u jednjak, što može izazvati gorušicu, bol u grudima i osjećaj knedle u grlu.

Takođe, koronarna bolest srca može izazvati bol u grudima, koji se često opisuje kao pritisak ili stiskanje u grudima. Ovaj bol može se javiti zajedno sa simptomima kao što su otežano disanje i osjećaj knedle u grlu. Važno je da se obratite medicinskom stručnjaku kako biste utvrdili tačan uzrok ovih simptoma i dobiti adekvatnu dijagnozu i terapiju.

Knedla u grlu od kiseline

Knedla u grlu od kiseline često je povezana sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB). U ovom slučaju, želudačna kiselina vraća se iz želuca u jednjak, izazivajući iritaciju sluznice jednjaka i stvarajući neugodan osećaj knedle u grlu.

Ovaj simptom može biti praćen i drugim znacima GERB-a kao što su gorušica, žgaravica i vraćanje hrane nazad. Uzroci GERB-a mogu uključivati slabljenje donjeg sfinktera jednjaka (mišića koji sprečava vraćanje kiseline), povećanu proizvodnju kiseline u želucu, prejedanje, konzumiranje masne i začinjene hrane, kao i pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

Bol, Vrat
foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi se ublažila knedla u grlu od kiseline, mogu se primeniti različite terapijske metode. To može uključivati promene u ishrani, kao što je izbegavanje masne, začinjene i kisele hrane, povećanje unosa vlakana i smanjenje veličine obroka.

Takođe, preporučuje se izbegavanje konzumiranja hrane neposredno pre spavanja i nošenje labave odeće koja ne steže predelu stomaka. Lekovi poput antacida, blokatora receptora H2 i inhibitora protonske pumpe mogu se koristiti za smanjenje lučenja želudačne kiseline i olakšanje simptoma.

Povezanost problema sa štitnom žlezdom i simptoma knedle u grlu

Postoji povezanost između problema sa štitnom žlezdom i simptoma knedle u grlu. Štitna žlezda je odgovorna za proizvodnju hormona koji regulišu metabolizam i funkcionisanje tela.

Kada štitna žlezda ne funkcioniše ispravno, može doći do različitih poremećaja, uključujući hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlezde) ili hipertireozu (povećana funkcija štitne žlezde). Kod nekih ljudi, poremećaji štitne žlezde mogu uzrokovati osećaj knedle u grlu.

To se može dogoditi zbog povećanja veličine štitne žlezde, poznate kao gušavost, što može stvoriti pritisak na okolne strukture, uključujući grlo. Ovaj pritisak može se percipirati kao knedla u grlu ili otežano gutanje.

Knedla u grlu i podrigivanje

Podrigivanje je proces oslobođenja nakupljenog gasa iz želuca kroz usta. Kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak, može izazvati nadimanje i stvaranje viška gasa, što može dovesti do učestalog podrigivanja kao pokušaja tela da se oslobodi tog gasa.

Ovaj proces može biti povezan sa knedlom u grlu, jer osećaj nadutosti i prisustvo viška gasa može doprineti osećaju nelagode i pritiska u području grla.

Grlo, Bol u grlu, Rolka, Vrat, Bol, Prehlada, Grip
foto: Profimedia

Heliko bakterija i knedla u grlu

Helikobakterija (Helicobacter pylori) je bakterija koja može inficirati sluznicu želuca. Ova infekcija može izazvati različite simptome, uključujući knedlu u grlu. Knedla u grlu može se pojaviti kao posledica upale sluznice želuca koju uzrokuje Helikobakterija.

Ova upala može iritirati jednjak i izazvati osećaj pritiska, nelagode ili knedle u grlu. Pored toga, Helikobakterija može povećati kiselost želučanog soka, što može doprineti pojavi simptoma poput gorušice i žgaravice.

Bol u grudima i knedla u grlu

Bol u grudima i knedla u grlu mogu biti povezani na nekoliko načina. Oba ova simptoma mogu biti posledica istih ili sličnih stanja ili faktora.

Na primer, gastroezofagealna refluksna bolest je oboljenje koje može izazvati bol u grudima, koji se često opisuje kao pritisak ili pečenje. Istovremeno, vraćanje kiseline može iritirati i jednjak, što može stvoriti osećaj knedle u grlu.

Pored GERB-a, anksioznost može biti još jedan faktor koji povezuje bol u grudima i knedlu u grlu. Osobe koje pate od anksioznosti mogu doživeti napetost mišića grudnog koša, što može uzrokovati bol. Takođe, anksioznost može izazvati osećaj stresa i nelagode koji se manifestuje kao knedla u grlu.

Drugi mogući uzrok je mišićna napetost. Napetost mišića vrata, ramena i grudnog koša može izazvati bol u grudima i knedlu u grlu. Loše držanje, dugotrajno sedenje, stres i napetost mogu doprineti napetosti mišića, što uzrokuje nelagodu u grudnom području i osećaj knedle u grlu.

Kako suva usta mogu doprineti osećaju knedle u grlu

Suva usta mogu doprineti osećaju knedle u grlu iz nekoliko razloga. Kada imate suva usta, smanjuje se količina pljuvačke koja obično podmazuje i vlaži grlo.

Nedostatak adekvatne vlažnosti može uzrokovati iritaciju sluznice grla i izazvati neugodan osećaj knedle. Suva usta mogu biti posledica različitih faktora.

Vrat
foto: Profimedia

Dehidratacija

Dehidracija je jedan od mogućih uzroka, a takođe i određeni medicinski tretmani, poput hemoterapije ili radioterapije, mogu izazvati suva usta kao nuspojavu. Disfunkcija pljuvačnih žlezda, koja se može javiti kod nekih stanja kao što je Sjogrenov sindrom ili određenih autoimunih bolesti, takođe može smanjiti proizvodnju pljuvačke i dovesti do suvih usta.

Pušenje cigareta

Pušenje duvana i konzumacija alkohola takođe mogu isušiti sluznicu usta i doprineti pojavi suvih usta.

Ukoliko se simptomi suvih usta i knedle u grlu nastave ili pogoršaju, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom. Lekar će moći da proceni simptome, sprovede potrebne testove i postavi tačnu dijagnozu.

Na osnovu dijagnoze, moguće je dobiti odgovarajuću terapiju ili savete o tome kako ublažiti simptome suvih usta i knedle u grlu.

Kako problemi sa sinusima mogu da uzrokuju osećaj knedle u grlu

Problemi sa sinusima mogu uzrokovati osećaj knedle u grlu na nekoliko načina. Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom koje se nalaze u kostima lica i lobanji.

Kada sinusi postanu blokirani ili upaljeni, mogu se javiti različiti simptomi, uključujući osećaj knedle u grlu.Jedan od načina na koji problemi sa sinusima mogu uticati na osećaj knedle u grlu je putem postnazalne kapljevine.

Upaljeni sinusi

Kada sinusi postanu upaljeni, sluz koja se normalno izlučuje u sinuse može se nakupiti i sprovoditi se nizazad u grlo. Ova nakupljena sluz, koja se naziva postnazalna kapljevina, može izazvati osećaj iritacije, nelagode i knedle u grlu.

Osim toga, upala sinusa može izazvati oticanje tkiva u okolini sinusa, uključujući i područje oko grla. Ovaj otok može pritisnuti ili iritirati grlo, što dovodi do osećaja knedle.

Knedla u grlu i preskakanje srca

Veza između preskakanja srca i knedle u grlu može biti posredna. Emocionalni stres ili anksioznost, koji mogu biti uzroci preskakanja srca, takođe mogu izazvati napetost u mišićima grla i stvaranje osećaja knedle.

Na primer, kada smo pod stresom ili anksiozni, naš organizam može reagovati povećanim lučenjem adrenalina, što može dovesti do promena u ritmu srca i izazvati preskakanje otkucaja. Istovremeno, ova fiziološka reakcija može uzrokovati napetost mišića grla i stvaranje osećaja knedle. Takođe, treba napomenuti da ubrzan rad srca, teško disanje, vrtoglavica i "knedla u grlu" ukazuju na pojavu specifičnog sindroma, odnosno tzv. menadžerskog srca.

Majke i snajke

48:00

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.