OMILJENA SRPSKA DOKTORKA OTKRILA ZBOG ČEGA KREĆE STRAVIČAN BOL U GRLU: Počne temperaturom i postaje sve gore
Dr Biserka Obradović, Foto: Printscreen/youtube/Prva tv

vaŽno

OMILJENA SRPSKA DOKTORKA OTKRILA ZBOG ČEGA KREĆE STRAVIČAN BOL U GRLU: Počne temperaturom i postaje sve gore

Najvažnija je prevencija protiv svih tih infekcija, a doktorka Biserka tvrdi da je jesen idealna za to

Objavljeno:

iholjsko leto nas je sve mnogo obradovalo, međutim, ono sa sobom nosi mnoštvo virusa i infekcija, koji zbog visokih temperatura, kojima nije vreme, opasno vladaju. Budući da se veliki broj ljudi žali na slične simptome koji podrazumevaju jak bol u grlu, visoku temperaturu ili gastro probleme, porazgovarali smo sa doktorkom Biserkom Obradović. Ona nam je objasnila o čemu se tačno radi i na koji način možemo da sprečimo pad imuniteta kako do ovih tegoba ne bi došlo.

- Ovih dana čekaonice su nam prepune pacijenata koji se žale na kijavicu, bol u grlu, veliki kašalj, povišenu temperaturu ili je to temperatura do 38, 39 sa nešto. Naravno, prisutna je vrlo često i dijareja i mučnina praćena povraćanjem.

Dvostruke infekcije i podvrsta kovida -eris

Dečak, Bolest, Dete, Prehlada, Grip, Bolesno dete
foto: Profimedia

Ovo su simptomi dvostrukih infekcija, a činjenica je da imamo jedan konglomerat velike grupe adeno virusa, čija je sada sezona jer dolazi do naglih vremenskih promena koje im daju vetar u leđa.

Postoji preko 55 vrsta adeno virusa, neki od njih daju stomačne tegobe, a tu su i oni koji zadaju respiratorna oboljenja.

- S druge strane imamo i podvarijantu omikron virusa, koji se naziva eris virus korone. Međutim na virus korone smo, iskreno rečeno, već zaboravili, jer je SZO peti maj proglasila kao kraj pandemije. Ipak, u Srbiji to možda i s pravom nije urađeno, ali narod ga je samoinicijativno proglasio za prošlost. Istina je da je vrlo česta eris podvarijanta omikrona, ali ona nam prođe nezapaženo jer se pacjanti jave posle deset dana, kada je kasno za testiranje, jer se već javljaju sekundarne infekcije, da li bakterijske ili virusne, ističe doktorka.

Preventiva ključ zdravlja

Grip
foto: Profimedia

Najvažnija je prevencija protiv svih tih infekcija, a doktorka Biserka tvrdi da je jesen idealna za to.

- Pre svega početak jeseni je idealan jer je pijaca prepuna voća i povrća, međutim, nama kao da je dosadilo da jedemo to sveže voće i povrće koje je bilo rezervisano za leto i naravno kada krene grip, jurimo limine, narandže, jurimo C vitamin.

Sada je vreme da jačamo imunitet, treba da uzimamo što više svežeg voća i povrća, da vodimo računa o svom imunitetu, a njega ćemo pored pravilne ishrane da jačamo tako što ćemo da vodimo računa o redovnom snu, znači sad moramo imati od 6-8 sati, jer je to veliki preduslov za dobar imunitet.

Fizička aktivnost u bilo kom uzrastu

Fizička aktivnost koja je lek koji menja mnoge lekove, ali ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost.

- Naravno, fizička aktivnost koja će biti adekvatna našem uzrastu i oboljenjima koje imamo, od one šetnje kroz šumu do mnogobrojnih vežbi. Evo moja majka je stota godina i ona radi vežbe. Znači, fizička aktivnost u bilo kom uzrastu može da se sprovodi.

Treba da izbegavamo one napitke koji nam ruše imunitet, odnosno organizam mora da se potrudi da detoksikuje toksine koje mi ubacujemo poput velikih količina kafe, energetskih napitaka, to sve mora da bude u umerenim količinama, da ne trošimo svoj imunitet za detoksikaciju tih otrova koje sami unosimo.

Osim toga, psiha je, naravno, 90 posto svake terapije. Važno je da imamo dosta pozitivne energije, a osmeh na licu je jedan veliki preduslov za dobar imunitet.

Važno je i da unosimo što više tečnosti, jer je naš organizam u najvećem procentu sastavljen od tečnosti, dakle do 3-4 litre, zavisi, naravno, od uzrasta, ali od 2-4 litre tečnosti dnevno- da li trošimo, da li izbacujemo, da li se znojimo, znači od 2-4 litre je obavezno.

Sada je vreme za zaštitu od gripa

Inače, sad je vreme preventive za grip, koji još uvek nemamo, ali je vreme da se vakcinišemo protiv gripa jer je to najbolja preventiva.

Da vas podsetim da grip dolazi sa jakim simptomima - visokom temperaturom, jakim bolovima u kostima i mišićima, sa glavoboljom i tako dalje.

Pored te preventive koju treba da koristimo, veoma je važno da izbegavamo bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome i znake neke respiratorne infekcije ili gastro infekcije.

Važno je da često peremo ruke vodom i sapunom ili sredstvima za dezinfekciju, zatim, dok kijamo ili kašljemo da pokrijemo nos ili usta. Zatim, da izbegavamo dodirivanje usta, očiju i nosa prljavim rukama, da redovno provetravamo prostorije i naravno, što je vrlo bitno da ostanemo kod kuće ako imamo akutnu respiratornu infekciju.

02:54

KORONA JE SADA EPIDEMIJA MLADIH: U Nišu otvorena ambulanta za decu od 8 do 14

(Espreso/blic žena/Iris Krdžić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.